Te-ai gandit sa incepi educatia financiara a copilului tau?
Poti incepe cu o lectie potrivita varstei lui si anume sa invete ce inseamna sa investeasca o parte din banii castigati din bursa obtinuta la scoala sau din recompensele banesti obtinute de la parinti si bunici pentru rezultatele din anul scolar care tocmai s-a incheiat.
Copilul meu a castigat o bursa frumusica pe baza rezultatelor scolare si atunci mi-a venit ideea sa-i explic cat de important este sa investeasca o parte din banii castigati, astfel incat, aceasta investitie sa-l ajute si anul care vine sa catige alti bani, respectiv o alta bursa.
Discutia mea care s-a vrut una de pregatire pentru viitor, deoarece nu am impus realizarea "investitiei". Spre surprinderea mea copilul a acceptat foarte repede ideea si a fost de acord sa investeasca in carti. Conditia copilului a fost sa-si aleaga singur cartile, de pe internet si evident cele mai frumos copertate au avut castig de cauza (ne-am orientat si dupa niste liste de lecturi recomandate varstei).
Deci, din experienta iti spun ca poti avea o surpriza frumoasa si poti sa inveti copilul sa-si cheltuie banii nu doar pe dorinte ci si intr-un scop mai nobil: investitia in el insusi.
In functie de copil, tu esti cel mai in masura sa-i oferi exemple care sa-l ajute sa se simta multumit de alegerea facuta:
- un copil pasionat de tehnica se bucura de un e-reader cu o multime de carti gratuite incluse. Puteti sa-i amintiti in treacat si de muzica pe care o poate asculta cu ajutorul acestui dispozitiv.
- un copil care te urmareste cu interes cand comanzi produse on-line, se bucura sa faca si el acelasi lucru si oportunitatea nu trebuie scapata deoarece puteti alege dintr-o gama larga de produse, dar conditia principala este aceea de a avea o legatura cat de mica cu scoala: carti de citit, enciclopedii cu poze atractive, carti pentru studiul unei limbi straine, instrumente de scris, harti etc.
- este pasionat de jocuri, atunci puteti incepe seria investitiilor cu un joc care sa-i stimuleze imaginatia si sa-l ajute sa inteleaga conceptele predate la scoala;
- pentru pasionatii de jocuri pe calculator un CD educativ cu un joc de cultura generala poate fi considerat si el o investitie;
- o mica investitie in cunoastere poate fi si biletul cumparat pentru a vizita un muzeu de arta sau a viziona un spectacol de balet.
Poti sa-l incurajezi sa investeasca si in alte domenii, spre exemplu in sanatatea lui, care este cea mai importanta avutie. Poate sa-si plateasca, de exemplu, un consult medical la o clinica superioara celei pe care o frecventeaza/ medicului de familie astfel va avea si ocazia sa vada cum poate fi tratat daca reuseste in viata sa aiba un anumit nivel de trai si poate va munci mai mult.
Poate adancesti explicatiile in domeniul financiar si il convingi sa faca investitii financiare, sa-si depuna (cu ajutorul tau) banii intr-un cont care sa-i genereze dobanda sau impreuna investiti in fonduri pentru studii (exista o multime de oferte la banci).
Posibilitatile sunt nelimitate, important nu este pana la urma ce va alege, ci faptul ca va incepe sa trateze cheltuirea banilor lui intr-un mod mai responsabil si ca va intelege conceptul de a investi in el insusi.
Nu trebuie sa te descurajezi daca vezi ca nu este prea entuazismat de propunerile tale, primul pas l-ai facut ai sadit ideea, ea va incolti si va creste in timp, iar pe termen lung veti castiga amandoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.