luni, 28 iulie 2014

Examenul "KET for Schools" - informatii pentru parinti

Ne-am chinuit putin sa pastram vie "flacara" invatatului si sa lucram la engleza atunci cand toti ceilalti copii intrau in vacanta, dar a meritat. Am bifat cu foarte mare satisfactie un obiectiv important pentru noi - examenul "KET for Schools" - PASS with DISTINCTION.

Acum cineva a pus scoala in cui si se bucura de vacanta.

Deci, copiii cu vacanta, noi cu "discutiile" noastre despre scoala si examene. In aceasta postare m-am gandit sa va prezint o multime de informatii utile despre acest "KET", caci exista parinti si parinti (unii nu au auzit nimic, altii nu-l considera demn de interes, iar unii parinti isi trimit copiii la examen si tot nu prea stiu despre ce e vorba, dar le-a spus "cineva" ca asa e bine).



Ce este "KET for Schools" si pentru cine este util?

Cambridge English - "Key (KET) for Schools" sau "Key English Test (KET) for Schools" - este un examen care arata ca un copil cunoaste limba engleza, scris si vorbit la un nivel de baza.

Diferenta dintre "KET" si "KET for Schools" (ambele examene Cambridge)  o constituie aria de subiecte de unde sunt alese textele utilizate in examen. In cazul celor destinate scolarilor, subiectele se concentreaza pe scoala, timp liber, vacanta etc.

Corespondentul CEFR al acestui examen este nivelul A2. (vezi informatiile furnizate de organizator)

Poti aborda acest examen ca o treapta superioara, dupa ce copilul a sustinut examenele din categoria Young Learners (YLE) sau poti trimite direct copilul sa sustina acest examen atunci cand consideri ca este pregatit (vezi mai jos cum sa afli cand este acel moment). Mai ai o varianta, poti sa-l sari si sa mergi direct la etapa urmatoare "PET for Schools".

Nu va lasati pacaliti de acest "nivel de baza" deoarece el este mult mai ridicat decat programa scolara chiar pentru clasa a V-a.  Totusi, pentru un copil obisnuit cu concursurile scolare gen Cangurul lingvist s.a. atunci examenul poate fi trecut, usor, cu putina pregatire specifica.

Din cate am observat eu, copiii care au participat la acest examen au fost de la clasa a IV-a pana la a VIII-a, cei mai multi fiind de la clasele a V-a si a VI-a. (Exista recomandari pe unele site-uri - centre de examinare - referitor la nivelul de varsta 13-17 ani. Pentru 7-12 ani fiind recomandate - tot de ei - examenele din categoria YLE - Starter, Movers, Flyers.)


Pregatirea pentru KET for Schools

Pasul 1 - analiza nivelului de cunostinte al copilului

Pentru a inscrie copilul la un examen sau chiar la un curs de pregatire pentru sustinerea unui astfel de examen este necesara testarea copilului. In cazul in care optezi pentru un curs platit, atunci furnizorul de servicii iti poate pune la dispozitie o astfel de testare (gratuit sau contra cost).

Pentru cei care lucreaza cu copiii acasa exista mai multe variante:
- un profesor care cunoaste aceste examene;
- un parinte cu ceva cunostinte de limba engleza (nu trebuie sa fiti experti ci trebuie doar sa intelegeti instructiunile).

Cateva aspecte demne de luat in considerare, in cazul in care parintele doreste sa evalueze nivelul copilului:
- copilul studiaza limba engleza de macar 3 ani (serios, nu doar joaca);
- este macar clasa a IV-a. Eu nu cred ca este un examen potrivit pentru varste foarte mici atat datorita nivelului de cunostinte necesar (ex. gramatica - Present Perfect), dar si datorita subiectelor care se adreseaza preocuparilor unor copii mai maricei (ex.: multi copii nu au auzit inca, de chimie si fizica in limba romana).
- a participat la concursuri de limba engleza sau cineva i-a dat astfel de subiecte si copilul le-a rezolvat cu punctaj mare. (Nu ai facut-o inca mergi pe site-ul unui astfel de organizator descarca testul, vezi timpul necesar apoi roaga copilul sa-l rezolve. Deschide baremul si corecteaza-l. Foloseste macar 2 teste din ultimii ani.) Pentru noi indicatorul a fost Cangurul lingvist - clasa a IV-a pentru YLE Flyers si a V-a pentru KET + pregatire specifica.
- verifica nivelul cu ajutorul testelor puse la dispozitie de Cambridge English, on line.


Pasul 2 - Pregatirea examenului - cunostinte specifice de limba engleza

In cazul in care apelezi la un furnizor de cursuri de pregatire. Nu ai nimic de facut.

Cei care doresc sa-si pregateasca copilul acasa pot opta pentru:
1. Pregatire sistematica - planificarea pe un an scolar a unor ore saptamanale de pregatire cu subiecte si abordari specifice si o perioada de recapitulare cu teste similare





Complete Key for Schools - Cartea noastra de pregatire. Are 14 capitole, cu teme diferite, in care sunt grupate aspecte de gramatica si rezolvari de subiecte specifice examenului + un test complet la final.








2. Pregatire intensiva - pe o durata mai scurta se planifica parcurgerea tipurilor de subiecte prezente la examen in ordinea existenta pe foaia de examen cu completare din materiale specifice (mai multe detalii in aceasta postare dedicata doar pregatirii + surse de materiale gratuite si alte indicii).


Pasul 3 - Pregatirea examenului - partea tehnica

Chiar daca ai un copil care cunoaste limba engleza foarte bine, totusi nu neglija pregatirea examenului din punct de vedere tehnic. Prin aceasta pregatire inteleg studierea foilor de examen si a modului de completare a acestora, plus cunoasterea detaliilor referitoare la desfasurarea probelor orala si audio. 

Atentie la pregatirea examenelor sustinute pe computer (pentru acestea inclina multi parinti deoarece sunt mai ieftine). Vezi cum arata un astfel de examen aici - detalii referitoare la avantajele si dezavantajele acestei optiuni gasesti tot in Examenul "KET for schools" - idei pentru pregatirea copilului de catre parinte.



De ce sa sustina copilul un astfel de examen?

Sarind peste motivele puse la dispozitie de cei care furnizeaza examinarile Cambridge (nu pentru ca nu ar fi corecte ci pentru ca multi le considera comerciale), pentru noi au contat aceste aspecte:
  • pregatirea este mult mai riguroasa atunci cand urmeaza un examen. Sunt sigura ca noi nu am fi muncit sa recuperam atat de repede orele pierdute, daca nu ne impingea examinarea de la spate;
  • mandria copilului ca a obtinut un certificat care atesta la nivel international ca el "stie" limba engleza. Eu nu neglijez componenta motivationala a acestui certificat.
  • acumularea de cunostinte, treptat, pentru a se forma o baza solida, care se confirma periodic prin examene din ce in ce mai complexe

Ca orice examen are si el punctele lui slabe:
- este destul de piperat pentru buzunarele parintilor (aprox. 300 RON varianta pe computer si aprox. 500 RON varianta pe hartie - pretul corect il gasiti la centrul de examinare). La care se adauga materialele de studiu si cursurile (pentru cei care nu studiaza acasa).
- nu este un certificat valabil pe viata (chiar daca pe certificat nu este mentionata perioada de valabilitate, spre deosebire de certificatele TOEFL sau IELTS care sunt valabile doar 2 ani). El atesta cunostintele la un anumit moment dat, copilul care nu continua studiul va pierde, in timp, cunostintele dobandite, chiar daca certificatul va ramane.
- este solicitant pentru copil (la noi a durat examenul de la 8:15 la 12:15).

Multe pareri am auzit legat de faptul ca e "o prostie" acest examen. Eu cred ca e o problema de informare corecta. Daca te duci la un furnizor de cursuri sa-l intrebi daca e bun examenul, sigur ca va spune ca este perfect (doar trebuie sa vanda, nu?), dar daca ai analizat problema in detaliu (vezi exemplul meu aici Planifica studiul limbii engleze ...) atunci stii daca este un instrument util pentru copilul tau si mai ales tu decizi daca este eficient, inainte de a-l plati  :)


Actualizare mai 2016

Din februarie 2016 s-a schimbat modalitatea de prezentare a rezultatelor la examenele Cambridge. Pentru KET, certificatul va putea fi obtinut cu peste 120 de puncte (intre 120-132 Pass, 133-139 Pass with Merit, 140-150 Pass with Distinction). Rezultatul situat in intervalul 120-139 corespunde nivelului A2, iar cel intre 140-150 corespunde nivelului B1).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.