Intr-o postare anterioara va povesteam de importanta planificarii si urmaririi lecturilor suplimentare pe care le citeste copilul (Planul de lecturi suplimentare, un instrument mai valoros decat o simpla lista). Acest plan este util pentru parinti, pentru copii un instrument util este o "agenda" care sa-i dea satisfactia "muncii" depuse si sa-l ajute sa priveasca cu mandrie la tot ce a citit.
De ce numele de agenda? Pentru ca suna mai aproape de activitatea mamei sau a tatalui decat cuvantul caiet sau carte care prea aduce a scoala.
Ce poate aduce folositor aceasta agenda?
1. Lista tuturor lecturilor parcurse - cu trecerea timpului, cand numarul cartilor creste, isi va aminti mai greu toate cartile citite, iar aceasta agenda poate fi extrem de utila in acest sens (cu atat mai mult pentru copiii care imprumuta carti de la biblioteca).
2. Readucerea rapida in memorie a continutului unei carti citite cu ceva timp in urma (chiar si a unei povesti sau poezii) - un exemplu elocvent sunt basmele. Cu cat copilul citeste mai multe basme, cu atat risca sa confunde personajele si actiunea, avand in vedere tiparul printului si al zmeului din multitudinea basmelor romanesti si nu numai.
3. Un prilej de lauda - o agenda poate fi purtata usor la diferite reuniuni in familie, unde copilul se poate mandri in fata bunicilor si a altor rude ce multe carti a citit. Ea poate fi adusa la scoala si aratata doamnei invatatoare si/sau doamnei de la afterschool.
4. O aminitire frumoasa peste ani.
Cum se poate realiza o astfel de agenda?
In primul rand trebuie adaptata la fiecare copil in parte, cel mai important lucru este gasirea acelei variante care incanta copilul. Acesta trebuie "sa lucreze" cu placere la fiecare pagina si nu trebuie sa i se creeze ideea ca mami sau tati i-au mai dat de facut un caiet de vacanta in plus fata de cel primit de la doamna.
Pentru inceput este bine sa observati care caiete le-a lucrat cu mai multa placere, la scoala: caiet pretiparit cu un continutul in care trebuia sa completeze doua-trei cuvinte, caiet in care putea sa-si dea frau liber talentului la desen, caiet cu poze sau abtibilduri etc.
Apoi discutati impreuna despre acest proiect si oferiti copilului cat mai multe idei din care sa-si aleaga varianta dorita, bineinteles dupa ce ati obtinut si acordul lui privind realizarea agendei. In cazul in care este reticent incercati sa-l convingeti sa faca macar pentru lectura lui favorita o fisa si recompensati-i eforturile cu un mic bonus. Daca merge metoda atunci sper sa nu va coste prea scump realizarea agendei :)
Iata cateva idei pentru o astfel de agenda (de la cele mai simple variante la cele mai sofisticate si chiar virtuale):
- o simpla agenda din comert - se potriveste copilului care doreste sa lipeasca tot felul de poze, sa deseneze si sa scrie cu propria mana. Daca utilizati in mod frecvent o agenda de lucru sub ochiii copilului sigur va vrea si el una asemanatoare.
- o agenda speciala pentru copii - exista agende destinate copiilor in care foile sunt colorate si exista chiar diferite personaje desenate. O astfel de agenda scuteste copilul de desenat, dar pastreaza viu interesul pentru a scrie. Daca va scrie intr-un mod aparte, in diferite directii sau poate va alterna scrisul de tipar cu cel de mana atunci va obtine o agenda nu doar utila ci si foarte interesanta.
- o agenda creata de parinte in acest scop - intr-o postare mai veche va ofeream niste idei pentru realizarea unei agende de teme (Agenda de teme). Puteti folosi aceste idei, iar in locul paginilor dedicate orarului puteti face impreuna cu cel mic o pagina specifica lecturii tocmai finalizate sau o pagina generala care sa contina intrebari prestabilite pentru a usura adunarea informatiilor despre cartea citita.
- o agenda virtuala - in cazul in care copilul tau are la indemana un computer sau o tableta si nu poti sa-l dezlipesti de tehnica moderna, atunci canalizeaza-i pasiunea si in directia dorita de tine. Avantajul in aceasta situatie este ca poate face un fisier pentru fiecare lectura si un director cu titlul "Agenda de lecturi". Un alt avantaj este acela ca poate face fisiere complexe in Word sau Power Point cu poza autorului, coperta cartii, un desen sugestiv pe marginea lecturii (in Paint) si sa scrie sau chiar sa ia de pe net un mic rezumat. La sfarsit, daca doreste sa se laude, puteti tipari intr-un format mai mic de A4 si aduna toata munca intr-un caiet mecanic bineinteles decorat si acesta in ton cu continutul.
Dupa cum vedeti, exista optiuni pentru toate gusturile, ceea ce conteaza, la inceput, este trezirea interesului copilului pentru aceasta agenda.
Continutul unei "foi" de lectura
Dupa ce ati gasit cea mai buna metoda de realizare a agendei un ultim pas este stabilirea unui cadru de urmat pentru orice lectura. Sau a unor tipare in functie de genul lecturii: roman, poveste, poezie.
Informatii importante pe care trebuie sa le contina fiecare lectura:
- autorul
- titlul
- data lecturii
- cateva cuvinte despre continut
Aceste informatii minime, pot fi completate in functie de disponibilitatea copilului de a scrie cu:
- date despre locul unde a citit cartea (ex.: la bunici, in vacanta in ...)
- cat a durat lectura (poate a citit un roman de 150 de pagini in doar cateva zile sau poate i-a luat 2 luni)
- personajele cartii (ex.: personaje principale, alte personaje, personajul preferat, cine nu s-a purtat frumos etc.)
- locul, timpul actiunii
- un citat
- expresii frumoase
- poza autorului
- poze care sa reflecte continutul citit etc (pentru inspiratie puteti deschide sectiunea "Portofolii", dar nu trebuie sa faceti o fisa prea mare caci va obosi, se va plictisi si se va opri.)
Alte idei pentru continutul fisei:
exemplul 1 - o multime de fise interesante
exemplul 2 - o fisa in limba engleza cu o grafica superba
Sau poate aveti alta idee mai reusita, va astept la rubrica cometarii de mai jos sau puteti sa-mi dati un mail cu ajutorul formularului din dreapta.
Un comentariu:
Interesant!
Trimiteți un comentariu
Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.