sâmbătă, 28 decembrie 2013

Iarna - proiect de clasa a II-a si idei pentru cei mai mari


IARNA a fost primul nostru proiect, in clasa a doua. Prima tema a copilului in care i s-a cerut un proiect tip portofoliu. Prima data cand mi-am pus problema cat trebuie sa ajut copilul si cat trebuie sa nu-l ajut pentru a putea si el sa-si manifeste creativitatea.

Iata cum a aratat proiectul!

miercuri, 18 decembrie 2013

Ce carte sa aduca Mos Craciun ...?


Ce carte sa aduca Mos Craciun ca sa nu creada copilul ca acesta e cam prea ... batran si nu mai stie ce-si doreste un copil modern?

Aceasta a fost intrebarea mea, iar pentru a gasi un raspuns

luni, 16 decembrie 2013

Inecuatii clasa a IV-a - variante de rezolvare


In ciclul primar se studiaza si inecuatiile, chiar daca se evita numele lor. In manualul folosit de copilul meu (Matematica, manual pentru clasa a IV-a, Stefan Pacearca si Mariana Mogos, Editura Aramis - vechea programa) exista un capitol "Aflarea unui numar necunoscut (2)" atat dupa adunare/ scadere cat si dupa inmultire/ impartire . In aceste 2 subcapitole exista cateva exemple  de inecuatii rezolvate prin incercari.

Recunosc, la vremea respectiva, nu m-am amestecat la acest capitol deoarece nu am stiut vreo metoda apropiata de puterea de intelegere a copilului. Stiam doar metoda clasica de rezolvare, asemanatoare ecuatiilor (metoda operatiei inverse - am aflat ulterior numele ei), in care schimbarea semnului joaca un rol foarte important, iar copilul n-o intelege.

joi, 12 decembrie 2013

Un super auxiliar de gramatica pentru clasa a III-a

In clasa a III-a incepe studiul gramaticii limbii romane si cei mici vor face primele lor analize. Doamna invatatoare a recomandat copilului meu un auxiliar care mi s-a parut foarte, chiar foarte bun, de aceea o sa vi-l prezint putin. 

"Gramatica limbii romane - clasa a III-a" (aici gasiti cateva pagini din aceasta carte, inclusiv cuprinsul).
Autori: Aurelia Fierascu, Ana Lapovita


Ce avantaje are acest auxiliar:

luni, 9 decembrie 2013

Ecuatii de clasa a IV-a - tipuri si metode de rezolvare


In clasa a IV-a ecuatiile (sau mai bine zis "aflarea termenului necunoscut" cum se numeste capitolul care le contine) mi-au dat o multime de batai de cap.

Noi, ca parinti, am putea imparti ecuatiile pe care le putem intalni in clasa a IV-a astfel:

joi, 5 decembrie 2013

Enciclopedia stiintelor pentru copii, cadou de la Mosu'

Vine, vine Mosu', iar noi parintii trebuie sa fim atenti la dorintele soptite de cei mici la fereastra sau la scrisorile ce stau la geam gata-gata sa zboare in noapte.

Nu am vazut pana acum nici o scrisoare catre Mos care sa contina carti, dar totusi Mosul nostru e ambitios si nu se lasa pana nu pune in pantofi sau sub brad o carte care, spera el, o sa-i placa celui mic.

"Enciclopedia stiintelor pentru copii" este o carte care i-a placut Mosului.

marți, 3 decembrie 2013

Probleme cu corpuri geometrice rotite (clasele II-IV)

Spuneam intr-un articol anterior ca materia studiata la clasa nu este suficienta pentru anumite concursuri scolare de matematica. In acest articol vreau sa "discut" putin de problemele cu corpuri geometrice rotite sau intoarse. Astfel de probleme copilul poate sa intalneasca la concursuri scolare, exemplu Cangurasul matematician.  

Rolul parintelui: sa ajute copilul sa vada in spatiu.

Pentru a ajuta copilul sa vada in spatiu si sa rezolve astfel de probleme eu propun 2 pasi: