miercuri, 16 iulie 2014

Numerele - fisa pentru limba engleza
O alta fisa care nu trebuie sa lipseasca din dosarul/ biblioraftul/ caietul cu fise de recapitulare pentru limba engleza este cea care contine numerele.

Pentru aceasta fisa exista doua variante:

1. o fisa care include numeralul cardinal  (1, 2, ...) si pe cel ordinal (primul, al doilea ...) - prezentare consecutiva (intai informatiile din prima categorie apoi celelalte) sau comparativa .
2. doua fise distincte, una pentru numeralul cardinal  si cealalta pentru cel ordinal.  Putem continua pentru cei mai mari si cu alte forme ale numeralului ex. o data, de doua ori, ..., bineinteles fara sa intram in detalii de gramatica (tipul numeralului) care nu-si au rostul la cei mici.


Eu am optat pentru a doua varianta, cea cu doua fise distincte si am grupat informatiile din fiecare categorie pe doua pagini A4 (adica 4 pagini in total sau doua foi fata-verso).

Pagina 1 am dedicat-o numerelor si unor  mici poze care sa le insoteasca, pentru numeralul ordinal gasiti aici niste imagini dragute.Peste cativa ani mi-a aratat copilul cum se face o fisa adevarata cu numere, dar a muncit vreo trei ore la desenele respective si din pacate (pentru mine) au fost pentru doamna de franceza. (Bine ca a prins ideea fiselor frumos realizate.)Pagina a doua, a numeralului cardinal, am utilizat-o pentru a scrie unele informatii pe care le-am socotit bune de retinut si valabile multi ani:
- prezenta "liniutei de unire" intre zeci si unitati pentru numerele mai mari de douazeci (ex.: twenty-one);
- utilizarea diferita a punctului si a virgulei in scrierea numerelor - comparatie intre limba romana si engleza;
- cum se citesc anii in limba engleza.

Pagina a doua, a numeralului ordinal, a cuprins informatii privind formarea anumitor numere la care pot aparea greseli (ex. twenty - twentieth, dar si twenty-one  vs. twenty-first; five - fifth; nine - ninth ) si formarea si traducerea datei.


Atunci cand aveti la dispozitie un calculator si o imprimanta, nu trebuie decat sa dati "o fuga" pe Google/ Imagini/ numbers kids si gasiti o multime de numere desenate haios pe care le puteti pune in fisa copilului. O imagine frumoasa nu are doar rol estetic, ci ajuta si memoria vizuala a copilului.

Nu va temeti sa completati fisele cu cateva  informatii in plus, astfel le veti face sa stea mai mult timp in biblioraft, iar acele informatii suplimentare pot fi folosite mai tarziu, daca nu doriti sa incarcati copilul.

Puteti sa alegeti varianta  a doua foi puse fata-spate pentru a nu utiliza o foaie fata-verso, motivul este acela ca peste ceva timp o sa puteti decupa si lipi pe alt suport o parte din informatiile deja scrise si reorganiza fisa de recapitulare adecvat varstei si nivelului de cunostinte.

Nu uitati si de ajutoarele gata tiparite, dictionare ilustrate pe care le puteti scana sau fotografia cu mobilul si  apoi imprima pe o fisa de recapitulare exact in formatul care va place.

mic extras din pag. 49 - Let's Count! -
Primele mele 1000 de cuvinte in limba engleza

Nu-i asa ca sunt superbi dalmatienii din acest dictionar ilustrat?

Deci o fisa simpla ar putea fi gata in 2 minute.Doriti ceva si mai simplu? Tipariti aceste fise de colorat - durata aprox 30 de secunde (cu imprimanta pornita  ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?