marți, 22 noiembrie 2016

7 tipuri de fise - Invatam sa scriem litere de tipar






Unele litere copilul le retine foarte usor si le scrie fara dificultate, la altele e nevoie de putin ajutor. Iata cateva idei!












Fisa 1 - Asociere sunet - litera

Aceasta metoda nu cred ca este practicata in invatamantul nostru clasic, dar este o metoda foarte familiara celor care studiaza in sistemul Montessori. Pentru acest exercitiu aveti nevoie de o fisa cartonata cu  o litera cu interiorul decupat.



Copilul pronunta litera si o urmareste pe contur in timp ce o pronunta - vezi filmulet 

Daca vi se pare plictisitor pentru cel mic, atunci se pot adauga cateva detalii distractive:
- copilul isi inmoaie degetul in tempera si pe o alta hartie va ramane urma desenata;
- se pune fisa decupata pe o tabla clasica neagra si copilul face conturul cu degetul ud;
etc.

Mai puteti adauga si explicatii din ce este formata litera, iar in timpul explicatiei urmariti conturul pe interiorul decupat. Copilul nu va repeta explicatiile, ci doar va pronunta litera in timp ce face conturul.  Puteti adapta cum doriti.



Fisa 2 - Cum se scrie litera corect?




Dupa cum se observa, in aceste fise sunt puncte care arata ordinea in care se fac liniile, de unde se incepe fiecare litera si in ce directie se traseaza corect (Pentru unele litere - ex.:A - sunt mai multe variante, inspirati-va din manuale si caiete de lucru, ca sa alegeti fisele potrivite modului de lucru la clasa.

Daca-i plac desenele acest filmulet este captivant.



 Fisa 3 - Traseaza in interior 

Acest tip de fisa se deosebeste de cea de mai sus deoarece nu mai trebuie decupat nimic. Aveti nevoie doar de fisele cu literele buclucase . Copilul traseaza cu stiloul litera in interior, fara a depasi conturul.




O alta varianta este trasarea chiar pe forma literei, dar cu materiale neconventionale, ex. cu betisoare de urechi



 Fisa 4 - Uneste punctele

Aceasta fisa presupune scrierea unei litere prin unirea punctelor.





Puteti folosi ideea in contextul altor activitati, rugand copilul sa uneasca puntele si sa scrie cuvinte ca titlu sau etichete pentru imagini.



 Fisa 5 - Exerseaza litera 

Acestea sunt celebrele fise in care copilul scrie acelasi lucru de o multime de ori. Ele sunt importante, dar sunt percepute de copil ca niste teme obositoare de aceea va puteti crea propiile fise cat mai amuzante.




Daca nu mai doreste fise atunci puteti lua o foaie liniata si exersati literele jucandu-va  (ex.:”una eu - una tu”) sau rugati-l sa scrie literele in maniere neconventionale - cu Pic pe foaie colorata cu cerneala, cu creta pe foaie neagra etc.



Fisa 6 - Scrie litera cu care incepe cuvantul din imagine

Puteti face rapid astfel de fise cu ajutorul unui tabel in care in partea superioara este o imagine, iar sub poza un spatiu de scris, liniat sau nu.



Noi am adaugat si impartirea cuvantului in silabe, pe aceeasi fisa.


Fisa 7 - Scrie litera intr-un cuvant

Si la acest tip de fisa se folosesc imagini, mai ales cand exista litere pe care copilul nu le cunoaste.





Atunci cand doriti sa-l ajutati sa invete sa scrie o litera puteti folosi si metode combinate ale exemplelor de mai sus. Totul este sa gasiti o varianta pe gustul copilului deoarece dupa efectuarea temelor date de doamna invatatoare sigur nu va fi incantat de inca o foaie de la mama sau tata chiar daca l-ar ajuta cateva exercitii in plus.


Daca aveti nevoie de inspiratie pentru studiul literelor, am realizat o colectie ampla de pin-uri cu activitati diverse pentru toate gusturile si continui sa mai adaug cand gasesc ceva interesant.  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.