luni, 22 august 2016

Camera copilului sau locul de studiu la inceput de an scolar


Mai avem mai putin de o luna si va incepe scoala. Multi parinti s-au informat despre cum va fi anul scolar de la prieteni sau de pe internet, rechizitele sunt luate in considerare, iar parintii harnici s-au si apucat de cumparat, dar la camera copilului v-ati gandit?

Majoritatea doamnelor invatatoare pregatesc clasa pentru a incepe copiii in conditii bune si intr-un mediu prietenos, dar camera (sau locusorul de studiu) este in responsabilitatea noastra sa-l facem cat mai atractiv posibil.

Pentru copiii mei a devenit o traditie frumoasa reamenajarea camerei inaintea inceperii anului scolar.


Pentru cei care incep clasa pregatitoare decorarea festiva a camerei este un prilej de a prelungi clipele minunate ale primei zile de scoala si acasa. Mai ales daca aveti putin ajutor si detaliile de tipul decoratiunilor (baloane, zorzonele etc.) le pune cineva din familie dupa plecarea celui mic la scoala. Daca nu aveti ajutor, atunci tati sau mami poate ”uita” ceva acasa, se intoarce (asigurati-va ca aveti timp suficient!) si agata rapid niste decoratiuni, mai asaza o carticica noua pe masa pentru momentul  cand va veti intoarce impreuna acasa.  Poate va veti intreba de ce atat efort? Merita? Pentru mine da. Chipul copiilor se lumineaza si cheful privind inceperea scolii creste cu ajutorul unor mici detalii.

Nu fiti dezamagiti daca nu aveti posibilitatea sa-i oferiti copilului o camera intreaga. Puteti crea o zona cu mai multe functionalitati. Spre exemplu, intr-un an eu am folosit o masa traditionala de sufragerie sub care am pus masa de lucru a celui mic. In prima zi am ordonat festiv diferite rechizite si am facut cateva postere pentru a crea o atmosfera de sarbatoare, iar in celelalte zile, obiectele stateau depozitate, iar masuta ”se plimba” sub masa mare si in afara ei pentru a putea pastra camera potrivita si pentru alte scopuri. (La fel si covorasul albastru pentru un mic loc de joaca, putea fi ridicat rapid.)




Inainte de a va apuca de aranjarea camerei sau a locului dedicat studiului poate va ajuta sa parcurgeti urmatorii pasi si sa stabiliti:

Pasul 1 - Cum vreti sa arate camera/ locul de studiu?
In primul rand trebuie sa stabiliti daca vreti un aranjament festiv pentru prima zi de scoala si/sau un spatiu util si frumos pentru intreg anul scolar.

Cat de festiv va arata camera sau locul de studiu in prima zi de scoala tine de varsta copilului si felul lui de a fi. Pentru un copil care incepe primele doua clase din invatamantul primar, puteti sa va inspirati din zona petrecerilor si festivitatilor si sa adaptati decoruri care includ baloane atarnate (se va juca cu placere cu ele si dupa ce le dati jos) si poate niste fasii de hartie creponate.

Pentru cei mai mari prima zi de scoala este mai putin festiva si este posibil sa fie suficiente detalii legate de depozitarea lucrusoarelor (cutii cu personaje din desene animate), rearanjarea bibliotecii sau postere.


Pasul 2 - Cand o amenajam?
La acest pas trebuie sa va hotarati daca vreti (si daca puteti) sa-i faceti o surpriza sau nu. Eu folosesc elementul surpriza in ceea ce priveste cum va arata camera. Cand copilul este plecat de acasa la bunici eu ma apuc de treaba, in cazul celui mai mic am apelat la ”sigilarea” camerei pana am reusit sa-mi termin toate ideile (a fost putin mai dificil sa-l tin departe, dar am reusit).

Poate este o idee buna sa implicati copilul si sa faceti impreuna totul.



Pasul 3 - Ce putem face?

Mobila - putem schimba pozitia pieselor de mobilier (pentru noutate), putem adauga piese de mobilier daca este necesar. Vreau sa precizez ca este foarte important sa stabiliti pozitia cea mai buna pentru birou, in functie de momentul in care copilul isi face temele. Copiii din ultimele clase din ciclul primar vor intarzia cu temele si dupa venirea serii, iar lampa de birou nu este intotdeauna cea mai buna solutie.

O postare mai veche, dar utila pentru ideile de amenajare a bibliotecii (Biblioteca copilului - idei despre cand o construim si cum ar trebui sa arate).





Coltul de joaca este util pentru cei mici care abia s-au despartit de gradinita deoarece jucariile fac un loc placut din acest spatiu asociat de multe ori cu spatiul pentru teme. O paturica aranjata intr-un colt si cateva jucarii de plus, niste cutii simpatice de depozitare au creat rapid locul dorit.





Pentru cei mai marisori puteti opta pentru un colt de relaxare in care sa pastrati jucariile in mici machete facute in timpul liber


sau puteti crea o expozitie cu proiectele scolare frumoase din anii anteriori.


Daca-l pozitionati langa biblioteca (si nu numai), spatiul de stat poate fi si colt de lectura.






Rearanjarea obiectelor
. Mi-a placut foarte mult ideea unei mame care punea etichete cu imagini pentru a-i arata copilului care nu stia sa citeasca unde era locul unor obiecte.

Puteti rearanja si locul in care-si va depozita rechizitele in viitorul an scolar. Noi folosim si in prezent ideea cu tavitele pentru materii (postarea Copilul tau unde isi pastreaza caietele si manualele?) iar anual ele primesc etichete noi si se inmultesc.










Postere - Peretii sunt locul meu preferat de inovatie deoarece imi place sa lipesc tot felul de postere care sa le faca copiilor o camera interesanta, placuta si educativa. Despre acest subiect o sa va povestesc mai pe larg intr-o postare viitoare.









Decoratiuni - aici puteti fi cat de creativi doriti si cat de festivi va place. Daca considerati prima zi de scoala o adevarata zi de sarbatoare puteti sa atarnati cateva baloane colorate. Le puteti agata in diferite colturi ale camerei si apoi le indepartati cand considerati ca nu mai sunt estetice sau cand a avut grija cel mic sa le sparga pe toate.    :)

Cateva fasii de hartie creponata pot aduce un plus de culoare unei camere in culori mai putin vii, mai ales atunci cand exista in aceasta mobila masiva si in culoarea esentei lemnoase.

Abtibilduri pe mobila este o idee usoara de aplicat, dar o sa aveti nevoie de mult timp sa le curatati atunci cand nu va mai plac. Deci sa nu ziceti ca nu v-am zis!   :)




Eu am folosit pe post de decoratiuni pentru cel mic si diferite jucarii de plus deoarece aduc un plus de culoare si farmec pentru camera unui copil.

Daca vreti sa folositi ca decoratiuni elemente educative puteti decupa cartonase cu numere sau chiar figuri cu litere sau cifre, sa le insirati pe o ata si sa le atarnati in diferite locuri. Acestea aduc un aer festiv, dar totodata se potrivesc cu zilele de scoala care vor urma.



(Pozele prezentate mai sus sunt culese din mai multi ani.)


Pentru mai multa inspiratie am creat un panou pe Pinterest:










2 comentarii:

gianina spunea...

Ce drăguț! O minunată surpriză pentru un școlărel aflat la început de drum! Mulțumesc pentru „pont”!

Loredana spunea...

Cu mare placere!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.