luni, 29 august 2016

5 modele de postere pentru camera copilului




Intr-o postare anterioara (Camera copilului)  v-am povestit despre cum ”umplu” peretii din camera copilului cu postere.

Le-am denumit generic ”postere” si am grupat 5 modele care sa va ofere cat mai multe idei, iar de pe net am mai cules cateva solutii pentru decorarea peretilor care mi s-au parut interesante.




Ca sa nu va plictisesc cu istoria posterelor noastre vreau sa va spun doar ca primul poster pe care l-am facut pentru cel mic a fost din dorinta de a crea o imagine frumoasa pe o usa, am continuat cu posterele educative in care incercam sa pastrez in atentia copilului anumite informatii, iar acum pe langa posterele educative pe care le ”actualizez” anual am inceput sa adaug si postere decorative si sa incerc sa gasesc metode mai estetice de realizare a lor si de prindere pe perete. Iata ideile mele:


1. Poster pe hartie de ambalaj

Atunci cand doriti un poster foarte mare puteti alege ca baza un ambalaj de cadou care poate avea peste 1,5 m lungime si in jur de 70-80 cm latime. Acesta trebuie sa fie intr-o singura culoare pentru a iesi in evidenta detaliile colorate pe care le veti adauga ulterior.


Detalii de realizare:
- hartia mea de ambalaj avea aprox. 70cm x 150cm si am prins-o cu scotch pe usa.
- am decupat din cartoane colorate mai multe imagini: soare + raze + norisor  /   al doilea norisor care contine si o urare de ”Bun venit!   /   curcubeu +2 norisori  /   fluture si 2 tufisuri cu flori lipite. Toate aceste cartoane sunt prinse pe hartia de ambalaj cu lipici.
- copacul are atat un scop estetic cat si unul personal (crengile sunt realizate prin decuparea formei mainilor tuturor membrilor familiei). Trunchiul este realizat din hartie creponata maro deoarece avea striatii asemeni coajei arborilor. Acest copac poate fi util pentru copiii care raman mare parte din zi despartiti de familie.


2. Poster pe carton

Acesta este un tip de poster pe care am incercat sa-l fac mai estetic pentru ca am dorit sa reziste cat mai mult timp deoarece contine detalii despre componenta unei orchestre (imaginea, numele instrumentelor muzicale si pozitia lor).



Detalii de realizare:
- baza o reprezinta un carton mai gros colorat cu patru culori (creioane cerate portocaliu, rosu, galben, si putin albastru) pe marginile ramase vizibile
- initial l-am prins pe perete tot cu scotch, dar acesta nu adera bine la suprafata colorata, in prezent am folosit scotch dublu adeziv care nu se observa, dar s-a lipit mai bine pe suprafata necolorata din spatele posterului
- pe poster sunt lipite 2 foi A4 decupate astfel incat imaginile sa se suprapuna pe mijloc cat mai bine

Daca va place ideea unei orchestre cred ca mai frumos ar iesi daca alegeti niste imagini colorate si le suprascrieti cu ajutorul programului Paint sau Word daca vreti sa alegeti un scris curbat. Totusi, dezavantajul pozelor profesionale este acela ca nu se vad bine toate instrumentele.



3. Poster cu colaje

Acestea au fost niste postere care sa-mi ajute Juniorul sa retina diferite informatii. Cele mai iubite de el au fost cele cu animale. Mai mult copilul a participat activ la realizarea lor.




4. ”Poster” din bucati

Acest poster l-am realizat anul acesta. Recunosc ca am muncit ceva la el, dar chiar a meritat (zic eu). Rolul posterului meu este unul educativ deoarece contine in principal informatii despre istoria muzicii, inclusiv cateva precizari despre marii compozitori. Am incercat sa-l fac si cat mai estetic.



Detalii de realizare:
- sunt 4 afise cartonate principale (format A3), 1 detaliu central si 6 cercuri cu rol estetic pe o suprafata totala de aprox. 80cm x 115cm Toate sunt prinse separat de perete cu scotch dublu adeziv. Am renuntat la varianta de a pune o hartie de ambalaj in spate deoarece se amestecau prea multe culori.
- fiecare A3 l-am realizat dupa 2 materiale .pdf (partile albe scrise) l-a care am adaugat niste detalii in ton cu informatia, iar ca fond am pus o imagine cu un portativ


- pentru partea estetica am realizat al cincilea A3 cu acelasi fond pe care am trasat cele 6 cercuri + 1 mai mare care indica tema posterului. Dupa tiparire le-am decupat.

Detaliu central - poza am preluat-o tot din materialul .pdf
Posterul este in limba engleza, deoarece pentru copilul meu nu a fost nevoie sa stau sa traduc materialele .pdf culese de pe net.



5. Poster ”tablou”

Nu imi place sa cumpar zeci de rame pentru toate ideile mele cu imagini de pus pe pereti, dar m-am gandit ca asa o pisicuta draguta nu putea fi lipita direct pe perete. Am confectionat un fel de rama si pentru ca ne-a placut efectul a trebuit sa-i mai fac si inca doua prietene :)





Detalii de realizare:


- alegeti ce imagine va place, tipariti-o si apoi masurati lungimea (x) si latimea pozei (y)

- decupati un carton care sa arate ca in poza alaturata cu dimensiunile x+a+A, y+a+A (in cazul meu marginea alba era a=2cm, iar rama A=3cm). Atunci cand decupati pentru a nu strica colturile interioare, va recomand sa urmati liniile curbe punctate rosii.




- decupati al doilea carton din care raman netaiate doar zona ramei - A (pentru carton, eu am folosit coli de desen A3 mai groase) 




- decupati hartia de ambalaj si lipiti-o pe al doilea carton, lipiti apoi primul carton si poza, iar la sfarsit lipiti hartia de ambalaj pe spatele ”posterului”.




O puteti prinde pe perete cu scotch dublu adeziv. Spatiul de cativa milimetrii dintre perete si ”tablou” creaza imaginea unei rame mai groase.






In cazul in care nu aveti timp sa realizati astfel de ”decoratiuni”, pe piata se gasesc o multime de postere educative de cumparat, iar cele de tipul hartilor mi se par un accesoriu foarte util pentru camera copilului. Hartile clasice sunt bune pentru gimnaziu, dar in ciclul primar cand accentul se pune pe latura distractiva in acumularea cunostintelor cele doua postere de mai jos sunt foarte bune pentru impodobit peretii



Pentru cei mici, dar mari iubitori de animale aceasta harta este distractiva, mai ales ca presupune si lipirea abtibildurilor cu animale. Juniorul meu o iubeste.

A doua varianta este potrivita pentru cei mai mari deoarece sunt evidentiate pe fiecare continent principalele atractii turistice, iar multi dintre copii au inceput deja sa colinde alte tari impreuna cu parintii. In cazul meu, al doilea poster impodobeste un perete din camera copilului mai mare.



Ideile culese de pe net privind decorarea peretilor camerei copilului le gasiti pe panoul Pinterest ”Camera scolarului” prezentat in postarea ”Camera copilului sau locul de studiu la inceput de an scolar

Iata cateva exemple:
- fluturasi
- literele alfabetului
- poze si litere 
- sticker de perete cu scene din desene animate  (gasiti si la noi stickere dragute aici am vazut unul cu zane)
- manute pe pereti
- o rama si fluturasi care zboara din ea





Un comentariu:

gianina spunea...

Admir din tot sufletul răbdarea și perseverența dumneavoastră și vă urmăresc constant!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.