luni, 24 martie 2014

Atlasul lumii pentru elevi - bun de pus in biblioteca copilului





"Coperta vinde cartea." Aceasta sintagma se potriveste perfect la acest atlas. Nu stiu cat de bine se vede in poza, dar atunci cand  tii in mana aceasta carte este imposibil sa nu-ti fixezi privirea in cei doi ochi verzi de copil. (Se vede ca este facuta de National Geografic si de fotografii ei exceptionali.)

Concluzia copertei : geografia pentru ochii copiilor si (de ce nu!) vazuta prin ochii copiilor.

Dar, hai sa va spun ce este intre cele doua coperte cartonate, in ditamai cartea de 30 x 25 cm, ca sa vedeti daca merita cumparata pentru copil.





Din cuprins: 
Pamantul in spatiu - cuprinde o harta a planetelor si o explicatie interesanta, in imagini, a miscarilor de rotatie si de revolutie ale Pamantului.

Cel mai atractiv detaliu este "decuparea" unei bucati din atmosfera care inconjoara Pamantul.




Despre harti - 4 capitole destinate acestui subiect.
Ce mi-a placut in mod special aici? Transformarea repezentarii Pamantului, din glob in harta plana (realizarea unei proiectii). Totodata il invata pe copil sa citeasca o harta. Acest lucru este extrem de important in viata, la orice varsta. A, si sa nu uit:  fusurile orare.


Sisteme naturale - in 16 pagini si 8 capitole se gasesc informatii concise si simplificate despre istoria geologica a Pamantului, relieful terestru si submarin, factorii climatici, hidrografia, problemele de mediu etc. Ce mi-a atras atentia aici: poze sugestive cu tundra (eu niciodata nu am putut sa asociez o imagine acestui termen), pajisti tropicale si savane, padure boreala de conifere, paduri tropicale umede. Repet, pozele sunt superbe.



Sisteme umane - alte 23 de pagini dedicate: populatiei, oraselor, limbilor de pe glob, religiilor, resurselor, globalizarii si conflictelor.

Cel mai mult mi-a placut modul in care sunt prezentate problemele refugiatilor si a conflictelor. Trebuie sa le aratam copiilor nostri, inconjurati de filme cu impuscaturi si jocuri video violente, imagini ale oamenilor reali, care sufera din cauza armelor si a violentei. Nu sunt imagini socante care sa-i afecteze, dar trebuie sa vada adevarata fata a saraciei si durerii din spatele razboaielor. 



Continente - pentru ca este un atlas geografic, aprox. 70 de pagini sunt dedicate continentelor. Harti fizice si politice, harti ale climei si populatiei, harti cu informatii despre economiile predominante si chiar altitudini. Medalioane cu date interesante.
Exemple:
America de Nord - " Cincizeci de state, de la micutul Rhode Island la Alaska, doua teritorii caraibiene (Puerto Rico si Insulele Virgine Americane) si 11 posesiuni in Pacific ... alcatuiesc mozaicul politic al SUA".
America de Sud - padurea pluviala amazoniana;
Europa - Uniunea Europeana - cronologie;
Asia - porturi;
Africa - zone protejate;
Australia, Noua Zeelanda si Oceania - marea bariera de corali;
Antarctica




Iar la sfarsit, in anexe, puteti gasi drapelele si statele lumii ("recunoscute de ONU") si o lista de site-uri web care completeaza diferite informatii (ex. http://geo.mtu.edu/vulcanoes - despre vulcani).

Mie mi-a placut aceasta carte si de aceea v-o recomand.

Eu am comandat-o prin Libris, iar lor le fac reclama cu draga inima, deoarece am incredere in ei. Cum fac eu? Comand on line, la ce ora vreau si ei imi trimit cartile la usa, prin curier, in foarte scurt timp si la pretul pe care-l vad pe site. Daca te intereseaza?


Aici poti comanda


Daca nu, sunt sigura ca poti gasi Atlasul lumii pentru elevi la orice librarie.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.