La inceput de an mi-a venit o idee de la un mail trimis de libraria online Elefant si anume de a vedea care sunt, nu primele 100, ci primele 5 cele mai vandute carti pentru copii pentru a imbogati biblioteca celui mic. M-am apucat de cautat:
Libraria Elefant:
1. Habarnam pe luna, de Nikolai Nosov
2. Micul print, de Antoine de Saint-Exupery
3. Deseneaza frumos lumea din jur, Fiona Watt, Rebecca Gilpin, Leonie Pratt, Louie Stowell (despre aceasta carte am scris si eu in articolul Talent la desen pentru temele la limba romana sau la matematica?
...Libraria Libris
1. Cartea de pe locul 1 - Hobitul - eu nu as incadra-o la varsta copiilor din clasele I-IV, cu indulgenta poate 10 ani, dar depinde de copil (vezi si alte pareri legate de varsta propice aici - din pacate nu am gasit informatii relevante decat in engleza, puteti traduce cu Google translate)
2. Disney - Pisicile aristocrate + CD audio (lectura: Stela Popescu)3. Disney - Bambi + CD audio (lectura: Stela Popescu)
...
Am continuat si am constatat ca nu am nici-o sansa la o lista clara, fiecare editura sau librarie avea topul ei.
Dar eu am vrut aceasta lista pentru a cauta carti bune pentru copil. Asa ca m-am concentrat pe intrebarea:
Cum aleg o carte buna pentru copil?
Iar pentru a gasi raspunsul am vrut sa-mi clarific: Cine poate spune ca o carte pentru copii este buna sau nu?
- Critica literara - In cazul cartilor pentru copii eu am impresia ca avem o mare problema. Chiar daca citim o carte, nu o putem vedea cu ochiii copilului, deci cum sa spui ca o carte e buna sau nu daca nu o intelegi. Sa intrebi copiii? Pai, pentru ei este buna ciocolata si nu sunt bune legumele. Deci, ne putem orienta, dar nu ne putem baza 100%.
- Textele de prezentare ale librariilor - Dupa acest criteriu toate cartile sunt fantastice. Ce ne facem cand exista cateva mii de titluri. Are cineva timpul si rabdarea de a citi macar jumatate din prezentari?
- Articolele de promovare ale unei carti (si eu am promovat cateva carti care mi s-au parut bune, dar m-am rezumat la cele de tip cunoastere). Aici este o problema de subiectivitate promovezi o carte care iti place (dupa ce ai citit-o, ca adult?) sau macar ai auzit despre ea lucruri bune (de la cine?), dar restul cartilor...
- Parerile cititorilor sau parintilor de cititori. Acestea mi se par valoroase, dar doar cand avem suficiente pareri pro si contra. Sa va dau un mic exemplu: cautam o carte buna pentru concursul pe care l-am organizat pe acest blog si am stat in cumpana in fata a doua atlase, prezentate foarte atractiv. Am renuntat la unul datorita parerii unui cititor care a scris ca hartile erau tiparite pe doua pagini, iar informatiile din locurile de prindere a foilor nu se vedeau bine.
- Topurile - Se bazeaza doar pe numarul de exemplare vandute sau pe voturile cititorilor. Cati dintre noi am votat o carte?
Deci pentru a gasi o carte buna avem nevoie de informatii din mai multe surse. Dar de unde pornim?
Eu va propun sa incercati pasii urmatori, eu i-am aplicat la "Jurnalul unui pusti"si iata ce a iesit:
Pasul 1 - Aflam ca exista cartea
- Recomandarea unui amic, cadru didactic, un articol descoperit intamplator pe net sau in presa etc - In acest mod vine cartea spre noi fara prea mult efort.
- Un blog / site de lectura, care ne prezinta frecvent diferite aparitii sau chiar textul integral al unei carti. Exemple: un club de lectura pentru clasa a III-a realizat de o doamna invatatoare pentru copiii din clasa; un alt Club de lectura care ofera carti on line. Nu promovez cititul on line, pentru copii, doar informarea.
- Cautam carti noi in topuri? ex. Elefant - Top 100 carti pentru copii sau alegem alta librarie on line si sortam dupa cele mai vandute carti pentru copii ex. Libris
- Reclama agresiva - adica aproape in toate librariile si supermarket-urile gasesti cartea e imposibil sa nu iei la cunostinta de existenta ei. Asa am luat eu la cunostinta de "Jurnalul unui pusti".
Apoi mi-a atras atentia si in topul Elefant - locul 6 - (l-am gasit si la Okian pe locul 11 si la Libris pe locul 15 aplicand filtrul literatura universala pentru copii).
Pentru ca era o carte pentru copii prezenta in multe locuri am inceput "sa sap" dupa informatii. Oare era o carte buna?
Pasul 2 - Informatii despre carte
1. Texte de prezentare a cartii - ni se spune ca este vorba despre aventurile unui pusti Greg, prezentate cu mult umor si ca este o carte care " reuşeşte să îi facă să citească chiar şi pe acei copii care nu practică „sportul” lecturii. " - (Daca este adevarat noi parintii am dat lovitura.)
2. Imagini din carte (Preview) - Primul meu "Aoleo".Oare sa cumpar copilului meu o carte in care scrie: "Dar daca ea (nota mea e vorba de "mami") are impresia ca o sa-mi scriu aici <sentimentele>, sau ceva de genul asta, e nebuna."? ( Totusi am continuat deoarece ma intriga reclama puternica.)
3. Articole informative - am gasit o multime care lauda cartea (vezi un exemplu aici), dar am gasit si unul care critica cartea vezi aici. (Dar poate oamenii acestia sunt subiectivi, tare as vrea sa vad ce zic cititorii sau parintii lor.)
4. Comentarii - am gasit comentarii foarte interesante si in numar foarte mare pe Amazon (din pacate sunt in engleza, dar chiar sunt o comoara).
In primul rand as vrea sa fac o precizare privind titlul, daca tot am prezentat aceasta carte. Mi-a atras atentia, chiar daca nu ma consider o experta in limba engleza - Diary of a wimpy kid - Diary = jurnal, kid = copil, acest wimpy este de discutat. Este un argou si conform Cambridge Dictionary online defineste o persoana care nu este puternica, curajoasa sau de incredere. Eu l-am tradus tantalau, iar un dictionar l-a tradus "mamaliga", deci nu pot sa nu ma intreb daca ar fi avut acelasi succes Jurnalul unui pusti tantalau vs. Jurnalul unui pusti.
Poate eu sunt subiectiva, deja, de aceea o sa va spun cateva idei pro si contra chiar de pe Amazon (nu le-am citit pe toate 831):
PRO: Am observat ca cele mai pertinente aprecieri vin de la cei care depasesc varsta "alocata" acestei carti (8-13 ani cf. Amazon). Acestia vorbesc despre umorul cartii, originalitate etc. Nu pot sa nu aprob si eu formatul superb al cartii, parca ai avea in fata caietul unui copil.
CONTRA: Cei care vad doar partile negative sunt cei care au constatat consecinte nedorite la copiii de varsta mica. Copiiii au citit cartea si si-au facut din personajul principal un model, dar din pacate el nu este un model de urmat pentru ca, spune un baiat de 13 ani este "cel mai iresponsabil personaj fictional".
Si pentru ca studiul de caz m-a captivat va prezint o idee cu care nu pot fi de acord, poate imi explica cineva sa pricep:
- “I think you should be glad they’re reading anything at all,” says Patricia Edwards, distinguished professor of language and literacy at Michigan State University. - "Cred ar trebui sa fim bucurosi ca ei citesc totusi ceva, spune Patricia Edwards, profesor distins de limba si literatura la Universitatea de Stat din Michigan" - http://www.nea.org/home/37954.htm ) si nu este singurul cadru didactic din articol de aceasta parere.
Mie aceste informatii mi-au fost suficiente pentru a merge mai departe.
Pasul 3 - Decizia de a cumpara sau nu
Concluzii
Ceea ce vreau sa subliniez este necesitatea de a ne informa si modul rapid in care putem s-o facem atunci cand cautam o carte pentru copilul nostru, deoarece unele carti ne pot crea probleme daca le oferim la o varsta prea frageda.
Atentie! Multe persoane cumpara (cu drag) cadouri sub forma de carti pentru copiii nostri, mai ales rude, nasi etc., dar nu au timp suficient sa le studieze, iar un cadou nu poate fi luat unui copil. Atunci cand nu mai puteti lua cartea informati-va si cititi-o impreuna cu copilul, (eu asa am facut cu o alta carte) astfel il ajutati sa inteleaga ceea ce citeste.
O alta varianta ar fi sa cumparam carti clasice pentru copii, dar eu cred cu tarie ca exista carti frumoase, cu personaje moderne si le vom gasi daca nu uitam intrebarea:
E o carte buna pentru copil?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.