In contextul global in care traim, limba engleza a devenit mai mult decat o materie pe care trebuie s-o invete copiii la scoala si anume o cerinta esentiala pentru viitorul lor.
Cum procedam, noi, parintii, pentru a-i ajuta?
Exista mai multe situatii:
a) copilul invata limba engleza doar la scoala - din pacate in majoritatea cazurilor nu este suficient. Motivele ca sunt ore putine, multi in clasa, nivel de cunoastere diferit ... pot sa ne ofere putina consolare, dar sigur nu ne ajuta. Copilul trebuie sa aiba anumite cunostinte insusite gradat, pe parcursul anilor scolari nu in salturi. Atunci putem opta pentru varianta b).
b) ore suplimentare cu un profesor (meditatii sau cursuri in cadrul after-school s.a.) - este o metoda de rezolvare a problemei care de multe ori da roade, dar putem sta linistiti?
Eu am stat linistita si nu am facut bine.
Copilul meu a inceput sa studieze limba engleza, la scoala, in clasa I (optional - o ora pe saptamana), la aceasta se adauga inca o ora pe saptamana (cu o doamna profesoara). Am zis ca e suficient. (Trebuie sa recunosc ca la aceea vreme nu prea stiam ce invata ei pentru ca materialele de studiu se bazau in general pe poze, iar eu nu m-am preocupat prea mult.) La un moment dat insa, din discutii, am realizat ca lucrurile nu mergeau cum imi inchipuiam (bagajul de cunostinte era sub nivelul dorit de mine). De aceea am ales situatia c).
c) ”meditatii” cu mama / tata - multi parinti, cu care am vorbit, au notiuni de limba engleza, dar din diferite motive prefera sa lase pregatirea la limba engleza unui profesor.
Care sunt motivele? Lipsa timpului, informatii putine despre ce trebuie sa lucram cu copilul etc.
Totusi acesta nu este un motiv de descurajare, iar eu va spun (din proprie experienta) ca se poate si voi incerca mai jos sa va ofer cateva informatii utile pentru aceia dintre voi care doriti sa va ocupati personal de copil.
Ce studiaza un copil la limba engleza?
Programa scolara prevede notiunile de limba engleza pe care trebuie sa le aiba copiii pentru clasa pregatitoare, clasa I, clasa a II-a (pentru a vedea programa accesati arhiva .zip aici apoi selectati fisierul 24_CL_moderna_CP_II_OMEN.pdf ), clasa a III-a (programa) si clasa a IV-a (programa).
Manualele aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru Limba Engleza se gasesc in catalogul manualelor scolare (acesta contine manuale doar pentru clasa a III-a si a IV-a, probabil ca fi completat pentru a corespunde cu programa modificata). Iata cateva exemple:
- Firm Steps
- Set Sail
- Whay Ahead
- Splash
- Welcome 2
Cum ne pregatim?
O data ce ne-am format o idee despre ce este vorba putem opta pentru materialele cu care vom lucra.
Eu am optat pentru Set Sail deoarece il folosea copilul la scoala, dar am folosit la un moment dat (putin ce-i drept) si Firm Steps (la vremea respectiva nu am cunoscut toate optiunile).
Indiferent pentru care varianta optati aveti grija sa contina si cartea profesorului (exemplu Set Sail). In primul an de studiu cartile au foarte multe poze, de aceea cartea profesorului este un indrumator foarte bun pentru ceea ce trebuie lucrat cu copilul.
Un alt material extrem de util este CD-ul, pentru ca se pune din ce in ce mai mult accent pe partea audio (nu mai este ca pe vremea noastra). Este adevarat ca sunt cam piperate, dar la o adica pot fi inlocuite cu o multime de materiale de pe internet.
Avem tot ce ne trebuie, ca materiale, dar cel mic nu este deloc impresionat de vraful nostru de carti, ba mai mult arata chiar un pic speriat. Atunci eu am optat pentru varianta de a alege copilul pe ce vrea sa scrie. De exemplu, la sfarsitul clasa I a fost foarte incantat ca poate sa scrie pe un caiet studentesc (dupa atatea caiete tip I era o schimbare majora). Si bineinteles cu ce vrea sa scrie, un pix colorat sau alt instrument de scris haios aduce zambetul pe buze si cheful de munca.
Sa nu va inchipuiti ca am avut un copil care a zis ”Mami de cand asteptam sa lucram amandoua la engleza!” In nici un caz, la inceput era ceva de genul ”Hai sa facem un pic de engleza!”, iar raspunsul venea prompt: ”Trebuie? Ca tocmai vroiam sa fac ....”. Dar incet-incet cand caietul a inceput sa prinda contur, iar copilul a vazut ca lectia cu mama poate fi amuzanta, totul a inceput sa mearga bine (lucram de trei ani impreuna si acum numai vrea ea profesor desi s-ar putea ca eu sa nu mai pot tine pasul in curand).
Cum ne desfasuram lectiile?
In primul rand am stabilit programul. La inceput o data pe saptamana, iar dupa un an am trecut la doua ore pe saptamana. Totul era oficial (adica trecut in orarul de scoala, de pe perete).
La o lectie eu procedam astfel:
- ascultam CD-ul
- scriam cuvintele - Eu am optat, inca de la inceput pentru varianta clasica de a scrie cuvintele necunoscute in caiet la inceputul fiecarei lectii. Fiecare cuvant era insotit de cate un abtibild, unele desprinse chiar din materialele de studiu, altele poze mici decupate din revistele de la gradinita.
- transcriam textul lectiei
- urma traducerea lectie si transcrierea ei
- exercitii - Cel mai important loc il ocupau cantecele pe care le cantam amandoua pana oboseam (noroc ca nu ne auzea nimeni).
Lectiile din ”manuale” au avantajul ca prezinta notiunile fara a grupa lectiile de gramatica in capitole distincte, in primii ani. Totusi acest lucru m-a facut ca, mai tarziu, sa extind aria materialelor de lucru si am trecut la resurse de pe internet.
In timp am gasit multe resurse utile si voi incerca sa va prezint cateva dintre cele pe care le-am folosit eu pentru diferite lectii (nu numai gramatica):
- kidstv123.com - au o multime de cantece pentru copii mici, antrenante, care ajuta la memorarea unor notiuni (exemplu alfabetul)
- mes-english.com - daca doriti sa faceti fise pe teme cum ar fi animalele, partile corpului, notiuni simple de gramatica etc. acest site va ajuta sa creati tot felul de fise haioase cu imagini, rebus, teste etc.
- learnenglish.de - de aici am luat un material cu familia la care am inlocuit personajele cu membrii familiei noastre si ne-am amuzat facand un adevarat arbore genealogic. Gasiti mai multe materiale interesante, dar pentru copiii mai avansati.
- www.english-online.org.uk - aici am gasit un curs pentru pronuntie foarte interesant cu exercitii si totodata niste filmulete cu notiuni care apar pe la concursuri (ex. watch-look-see). Poate nu sunt chiar cele mai reusite filme, dar ajuta.
- www.esolcourses.com - un ajutor pentru memorarea cuvintelor noi, prin joc
- esl.about.com - aici gasiti exercitii de dictare in limba engleza
- htekidsnews.com si www.firstnews.co.uk - stiri pentru copii, o metoda de exersare a limbii engleze
Sau poate un joc puzzle (exemplu).
Lista poate continua pentru ca resursele sunt numeroase, dar eu limitez numarul lor pentru a nu pierde foarte mult timp in pregatirea unei lectii. Mai este un alt aspect important - fiecare are propria metoda de predare, de aceea nu alternez foarte multe tipuri de materiale ci pornesc intotdeauna de la ceea ce vreau sa facem la o ora.
Testele
Sunt amuzante atunci cand au imagini haioase, culori si alte lucruri atractive. Pentru a nu pierde timpul eu il pregatesc inainte si las spatii libere pentru completarea raspunsurilor.
Testul nostru a avut la inceput, dupa corectare, doar aprecieri pozitive, apoi, cu timpul am trecut la punctaj (asa de greu se obtin, uneori, 100 de puncte...) .
V-as minti daca as spune ca eu niciodata nu am ratat vreo ora, din vina mea. Pentru a nu ne abate de la program, cand eu nu puteam ii spuneam copilului sa urmareasca 2 episoade din Magic English (aprox. 30 minute un episod - exemplu). Desenele animate din acest material erau scuza mea, iar cunostintele prezentate in aceste filme nu sunt de neglijat nici ele.
Sper ca v-am convins ca orele de engleza pot fi ”fun” cu copiii nostri.
Actualizare mai 2016
Pentru parintii care doresc sa mearga mai departe cu pregatirea copilului lor:
Examenul "KET for Schools" - informatii pentru parinti
Examenul "Ket for schools" - idei pentru pregatirea copilului de catre parinte
2 comentarii:
floarea este
verde
MARE GRESEALA A PARINTILOR CARE ISI IMAGINEAZA CA DACA AU GASIT NISTE SITE-URI DE ENGLEZA SE POT TRANSFORMA SI IN PROFESORI PENTRU COPIII LOR. CAND COPILUL ESTE LA GRADINITA MAI TREACA MEARGA- DAR MAI TARZIU....PROFESORII DE ENGLEZA DE LA SCOALA SUNT VINOVATI DE ESECURILE COPIILOR. ASA CA, PARINTI DE ACEST GEN, MAI BINE NU.
Trimiteți un comentariu
Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.