In vacanta copiii au mult timp liber, ce ar fi sa folosim o parte din acest timp pentru ”EDUCATIE MUZICALA”.
O lecție de muzică în Grecia Antică (aprox. 510 î.Hr.) |
Prin educatie muzicala nu inteleg acea materie pe care o studiaza cei mici la scoala (si care, fie vorba intre noi, nu prea reuseste sa lase urme solide in cultura generala a unui copil fara implicarea parintilor), ci ma refer la muzica in general, muzica clasica in special, dar si alte genuri muzicale cu care pot fi familiarizati cei mici.
Cum putem face un copil sa iubeasca muzica?
Cel mai usor mod de a asimila cunostinte noi este prin joc (nu o spun eu, o spun specialistii si mare dreptate au). Pentru aceasta trebuie sa ne folosim la maxim imaginatia si eu va propun cateva idei:
- ”Hai sa ne jucam!” Cat a asteptat cel mic sa auda de la mami si/sau de la tati acest indemn. Un joc mai lung de tipul ”Monopoly” sau ”Nu te supara frate!”, cu un fundal muzical adecvat va furniza amintiri placute pentru cel mic si de fiecare data cand va auzi acele acordurile muzicale va face legatura cu momentele placute ale copilariei.
- Desene animate - Pentru cei mici, exista un serial educativ ”Micile genii” (exemplu). Acesta prezinta, pe parcursul fiecarui episod cate o arie celebra, un compozitor, notiuni muzicale, dar si alte lucruri interesante, totul imbracat intr-o aventura pe gustul celor mici. Nici eu nu sunt fan al TV-ului, dar daca e vacanta un pic de desene nu strica, mai ales unele educative.
- Fotografii si muzica - Copilului ii place sa petreaca putin timp la calculator. De ce nu? E vacanta. In aceasta situatie puteti realiza un colaj de fotografii sau un filmulet bazate pe preferintele copilului (masini, avioane, printese, dinozauri etc.) si bineinteles un pic de You Tube ascuns pe undeva pe acolo sau un DVD cu acele melodii pe care vreti sa le asculte. (Avioane, acrobatii aeriene, suspans si marsul lui Radetzky sau Printese gratioase, care zambesc pe Dunarea Albastra a lui Johann Strauss - Sigur ii veti atrage atentia!)
(Pentru cei care doresc un pic de inspiratie in alegerea muzicii clasice adecvata varstei celor mici iata cateva sugestii:
1 - un site care a facut deja aceasta treaba pentru noi - muzica clasica pentru copii
- ”Cutia muzicala” - Acesta este un joc pentru toata familia si presupune buna dispozitie si acces la You Tube sau o alta sursa de muzica. Fiecare membru al familiei pune, la rand, cate o piesa muzicala si toti ceilalti asculta. Se pot asculta o multime de genuri muzicale in functie de participanti, de la muzica de gradinita pana la melodii care mai traiesc doar in sufletul bunicilor. Un alt avantaj al jocului este ca veti afla ce asculta cel mic, in pauze, la scoala, cu colegii (”traiasca tehnica!”).
- Omul din spatele muzicii - Aceasta este o idee de a trezi interesul fata de muzica pornind de la compozitor/ cantaret si dupa ce am zgandarit curiozitatea cu diferite poze si informatii interesante, trecem la muzica. Diferite variante pot fi aplicate in functie de preferintele copilului:
Wolfgang Amadeus Mozart (pictură de Barbara Krafft) |
- ii place calculatorul - poate sa caute singur informatii si poze si sa faca o prezentare in Power Point. Daca mai adaugati si un premiu l-ati convins.
- teatru de papusi (Copilul e Beethoven, un caine - daca a vazut comedia e si mai usor - iar un adult e Beethoven compozitorul si fiecare trebuie sa spuna ca el este adevaratul Beethoven, cu argumente. E amuzant).
- e un mic pictor - poate sa faca portretul unui compozitor/ cantaret.
etc.
- ”Azi mergem la culcare cu Mozart!” Studiile releva faptul ca muzica clasica aduce multe beneficii copiilor, iar daca momentul de culcare (cel putin in vacanta) nu este favoritul celui mic, o invitatie la somn pe muzica poate sa-l induplece mult mai repede decat replica seaca: ”Treci la culcare ca este tarziu! (muzica de nani)
- ”Nu ratati evenimentele pentru copii!” - (Agenda culturala pentru copii, blog pentru Bucuresti si Clujul copiilor, ghid local de evenimente si activitati)
Acestea au fost ideile mele, dar optiunile noastre, pentru a trezi interesul celor mici pentru muzica de buna calitate, sunt nelimitate.
Actualizare 24.01.2014
********************************************************************************************************
Articole pe aceeasi tema:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.