vineri, 4 mai 2018

Flexagon hexagonal 3DHexaflexagon 3DFlexagonul este incadrat de unii autori in categoria origami. Altii il atribuie unui matematician de la Harvard. Totusi, conteaza mai putin modul in care s-a nascut si mai mult faptul ca putem folosi o jucarioara amuzanta pentru a capta atentia copilului la unele informatii usor de retinut, vizual.

Exista o multime de variante de realizare, unele plate, altele cu volum (3D - asa cum este cel ales de mine), unele sunt hexagonale, altele triunghiulare sau patrate si pot etala 3-5 imagini diferite in functie de modelul ales (flexagon.net).Realizare - flexagon hexagonal 3D

Puteti opta pentru realizarea unui model initial cu ajutorul unei rigle sau puteti tipari un model complet asa cum am facut eu. (sursa: EnchantedLearning.com).


Decupati pe conturul exterior


apoi indoiti de-a lungul tuturor liniilor.
Pentru a lipi corect, pe acest model exista indicii clare:


se pune lipici pe partea scrisa (ex.: Fold under ooo) si se lipeste pe partea din spate a zonei corespondente (ooo).

La final, exista doua parti notate identic, dar de dimensiuni diferite, cea mica se lipeste pe partea din spate a triunghiului (prima poza), iar cele doua triunghiuri de contin doar puncte (oo / ooo) se vor lipi deasupra partilor corespondente pe care scrie ”Fold under oo / ooo”Hexaflexagonul poate fi rotiti acum inainte si inapoi.
Eu folosesc un model alb, apoi scriu sau lipesc diferite imagini.Partea aceasta este putin mai complicata deoarece se mai intampla sa nu tai corect poza si imaginea trebuie putin ajustata, dar pentru noi arata multumitor si atunci nu am nevoie de calcule numeroase de unghiuri si laturi.

Hexaflexagon 3D - Povestea lui Tezeu si a Minotaurului 


Cand nu se roteste in directia ”corecta” imaginea se formeaza gresit. 


Daca va place aceasta jucarie de hartie puteti sa-i faceti o surpriza copilului, tipariti modelul apoi rugati-l sa-l coloreze cu 4 culori diferite astfel:


Asamblati-l impreuna si veti avea un hexaflexagon colorat, pe care copilul il poate roti in orice directie si el va afisa cate una din cele 4 culori.
Distractie placuta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?