joi, 23 martie 2017

Sistemul Solar - Materiale utile si distractive
Cu cat materialele sunt mai interesante si activitatile mai diverse, cu atat copilul retine mai mult si fara un efort constient. 

Ne jucam si invatam!
1. Planetele sistemului solar Cele 8 planete pot fi grupate intr-o carticica simpla care arata pozitia lor fata de Soare.Pentru cei mai mari, aceasta carticica poate fi completata cu diverse informatii interesante.
2. Planetele si lunile lorAceasta carticica se realizeaza rapid, decupand 8 dreptunghiuri de aproximativ 8 cm latime (lungimi: 29,5, 26, 22,5, 19, 15,5, 12, 8,5, 5). La alegere puteti adauga un carton colorat in partea de sus pentru titlu.

Se lipesc poze cu planetele si pe fiecare pagina se scrie planeta si numarul de sateliti. Noi am ales si cativa sateliti interesanti in functie de marime sau nume.


3. Alcatuirea planetelor: stanca (solid) sau gaz Se realizeaza usor dintr-un tabel care contine toate planetele.Se lipeste (verso) Marte si Jupiter pe caiet sau pe un carton si apoi se pliaza tip evantai celelalte planete, pe linia verticala a tabelului. Primele 3 planete se vor plia pe Marte, ultimele 3 se vor plia pe Jupiter. Pe verso (Mercur), se scrie pe intelesul copilului ”solid” sau ”stanca”/ ”roca”. La fel si la Neptun (pe verso) se scrie ”gaz” / ”abur”  etc.


4. Numele planetelor

Aceasta a fost carticica noastra favorita si am realizat-o pe baza unei prezentari (PowerPoint) gasite pe net.Nu am adaugat mare lucru, doar denumirile in limba romana si am pozitionat imaginile intr-un tabel cu o coloana si trei randuri/ pagina.Am tiparit, decupat, lipit si pliat carticica noastra rapida. Copilul a scris doar numele planetelor si a facut cunostinta cu zeii.


5. In cat timp (pamantean) se rotesc planetele
Aceasta rotita este distractiva si se realizeaza simplu.


2 cercuri de hartie de aceeasi dimensiune. Unul poate pastra o zona mica pentru prindere si rotire.
1 cerc de carton pentru suport (nu este necesar daca folositi carton alb pentru primele doua cercuri).

Se realizeaza un contur de cerc mai mic pe discul de hartie cu element de prindere, iar pe el se scriu toate planetele, rotindu-l.

Se foloseste acelasi contur si  se decupeaza un dreptunghi pe al doilea disc de hartie. Se foloseste un al doilea contur de cerc mai mare decat primul si se decupeaza cu ajutorul lui un alt dreptunghi.

Se prind cele trei parti, iar apoi, rotindu-l se completeaza zilele/ anii care reprezinta durata miscarii fiecarei planete in jurul Soarelui.

Sursa mea de inspiratie pentru acest material, dar si alte variante frumoase se gasesc pe http://www.homeschoolshare.com.


Alte materiale interesante pentru teme referitoare la Soare-Pamant-Luna

(se poate roti Pamantul in jurul Soarelui si Luna in jurul Pamantului) (Coperta am realizat-o cu ajutorul unei poze superbe de pe suntparinte.ro. Cuprinsul cu ajutorul unui film video pe care am facut stop cadru si am luat imaginile sugestive).


(Jurnal de observatii ale fazelor lunii)


 Mai multe idei si materiale pe Pinterest:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?