miercuri, 11 ianuarie 2017

24 ianuarie si 1 decembrie - idei, resurse, portofoliu pliabil





Anul care a trecut, am lucrat cu cel mic un portofoliu pliabil care sa-l ajute sa intealeaga notiuni dificile pentru un copil crescut la oras, cum ar fi portul popular, obiectele cu specific romanesc, dar si semnificatia zilei de 1 Decembrie. Portofoliul nostru a fost gata abiar pe 30 noiembrie si am renuntat sa-l mai pun pe blog. 

Acum, in ianuarie, m-am gandit ca ar putea oferi idei utile celor care realizeaza materiale interesante pentru copii cu ocazia zilei de 24 ianuarie deoarece aspectele legate de simbolurile nationale (steag, stema, imn), portul traditional si obiectele cu specific romanesc sunt teme comune celor 2 sarbatori. 


Realizarea portofoliului

3 coli A3, pliate si lipite astfel:








Organizarea portofoliului nostru:
Prima parte - istorie

1 decembrie

- sursa poze 1918 - www.dacoromania-alba.ro

Idei 24 ianuarie - surse poze: Wikipedia



Pentru Carticica ”Pagini de istorie” puteti opta pentru fise de colorat sau imagini asociate cu povesti istorice despre evenimentul studiat.


Carticica ”Cum sarbatorim” este alcatuita doar din imagini din prezent exemplu: depuneri de coroane la mormantul eroilor, intonarea imnului de fanfara militara, arborarea drapelului pe institutii publice si case particulare. hora etc. La acestea puteti adauga chiar poze din anii anteriori cu copilul la astfel de serbari (chiar si de la gradinita) sunt amintiri frumoase, nu?




A doua parte - simboluri nationale


Surse poze:
*1 - sursa Wikipedia
*2 - sursa fise de colorat ”1 Decembrie” educatieinmures.ro

Carticica ”Stemei” am realizat-o pentru copilul meu ca sa poata intelege frumusetea stemei si importanta detaliilor cu ajutorul cariocilor si coloratului.




A treia parte - obiecte specifice poporului nostru + cantece/ poezii


Surse poze:
*1 - am gasit-o pe ziduldacic.x3.ro
*2 si *3 provin de pe Pinterest, dar nu am reusit sa identific site-ul pe care au fost publicate prima data

In cele doua ”buzunare” verzi se gasesc doua povesti in imagini:
1. Povestea lanii - o calatorie din 9 cartonase care porneste de la blana oii si pas cu pas urmareste transformarea acesteia pana la realizarea unor piese din costumul national. (Pentru a explica de inseamna daracit, tors si tesut la razboi am apelat la diferite filmulete pe Youtube).
2.  Povestea inului si a canepii - transformarea acestor plante in haine este mai putin cunoscuta de cei mici, dar cu ajutorul pozelor de aici puteti sa va creati propria poveste in imagini asa cum am facut-o noi.

Povestea vaselor” (dreapta) - Este o insiruire de imagini care prezinta copilului transformarea pamantului (lut), cu ajutorul olarului in vasele pe care le poate vedea in jurul sau (mai rar cei drept).

Poeziile si cantecele sunt pastrate in portofoliul nostru cu ajutorul carticelelor acordeon (aici puteti citi mai mult despre cum sa faceti o carticica acordeon).

Pentru parintii care vor sa incerce un astfel de portofoliu, reteta succesului este lucrul cot la cot cu cel mic - colorati impreuna la aceeasi imagine si comentati detaliile, lipiti si decupati in echipa, spuneti povesti etc. Abordati-l ca pe un joc de puzzle (relaxant, util si placut)!



Mai multe idei si materiale pentru 1 Decembrie si 24 Ianuarie, gasiti si pe panoul Pinterest



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.