vineri, 30 septembrie 2016

Invatam despre haiduci din povestiri istorice si alte surse

   Este pacat ca primul haiduc care vine in mintea multor copii romani din zilele noastre sa fie Robin Hood si nu Baba Novac sau Iancu Jianu sau multe alte nume care pot trezi interesul celor mici pentru a invata istoria Romaniei. Haideti sa facem ceva!

Mai jos am incercat sa realizez o colectie de povesti, filme, cantece si texte cu care-i puteti tenta pe cei mici:


1) Baba Novac - Povestiri istorice din trecutul romanesc al Clujului, de Ion Filimon - 25 de pagini inchinate vietii lui Baba Novac cu o multime de detalii interesante.

(Extras: ”Viata acestui iscusit conducator de oaste o cunoastem, in cea mai mare parte a ei, numai din legende. Cand a intrat in slujba viteazului Domn al Tarii Romanesti, pe care l-am amintit, era batran si avea un nume cunoscut aproape in intreaga Peninsula Balcanica.” ...)

Cantec: Phoenix - ”Baba Novac
Statuie - pentru copiii din Cluj, vizitarea acesteia poate face cat 1000 de cuvinte

Articole:
-Wikipedia
Baba Novac - mana dreapta a Viteazului pe www.descopera.ro
- Sa ne amintim: Novac cel Vestit - informatii despre troita ridicata in memoria acestuia in anul 1935 la Cluj

Si tot din familia Novac - Gruia Novac - fiul lui Baba Novac
Balada ”Gruia lui Novac”
Novac, Gruia si corbul nazdravan” - legenda despre Baba Novac si fiul acestuia  - balada
Old picture of Iancu Jianu published in novel "Iancu Jianu" written by Paul Constant.jpg2) Iancu Jianu - despre viata lui puteti gasi o multime de date pe site-ul www.iancu.com - Iancu Jianu sau pe Wikipedia

Filme cu Adrian Pintea in rolul principal (Iancu Jianu Haiducul, Iancu Jianu Zapciul)

Cantece - Balada lui Iancu Jianu (Floarea Calota), Cantecul lui Iancu Jianu (Liviu Vasilica), Imnul lui Jianu (Condorii Negri)(Sursa foto: De la Necunoscut - http://archive.org/details/PaulConstant-IancuJianu Original book containing this picture was released in 1939 by publisher "Cugetarea-Georgescu Delafras", Bucharest. It reappears in in EBook released as an open source at the above link., CC BY 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24918766)


3) Andrii-Popa - celebrul haiduc cantat de Mircea Baniciu impreuna cu Pasarea Colibri sau Phoenix, pe baza baladei lui Vasile Alecsandri (versurile)

Il gasiti pe Wikipedia cu numele de Andrei Popa., dar informatiile de pe acest site sunt contestate. Merita putina cercetare, ce ziceti? Atentie ca unele articole pot avea un limbaj mai colorat de aceea este bine sa le cititi inaintea copiilor.


4) Pintea Viteazul - se poate incepe cu o prima documentare pe Wikipedia, apoi putem incerca:

Povestea ”Haiducul Pintea Viteazul” de Dumitru Almas
Legende comorii lui Pintea
Filmul cu Florin Piersic in rolul principal (Pintea)
Balada lui Pintea Viteazul

Stiati ca:
- O statuie a lui Pintea a fost ridicata intr-un sat din Ucraina conform Radio Chisinau
- exista o multime de toponime (nume de locuri, localitati etc.) care amintesc de acest haiduc: Fantana lui Pintea, Varful Pintii, Izvorul Pintii, Pestera lui Pintea s.a. 

Cu un pic de geografie putem afla mai multe lucruri cum ar fi ca Pestera lui Pintea se afla in Muntii Gutai (jud. Baia Mare, pe drumul Baia Sprie-Cavnic) - vezi poza


5) Pentru copiii din Bucuresti ar putea prezenta interes si un haiduc pe nume Ionita Tunsu, despre care se spune ca a fost preot la o biserica din Bucuresti inainte de a deveni haiduc (citeste Robin Hood de Bucuresti pe historia.ro).  Mai mult exista pe net si o fotografie interesanta cu bojdeuca acestuia conform Ziarului Financiar, editia de duminica.

O posibilitate interesanta de petrecere a timpului ar putea fi identificarea corecta a bisericii unde a fost paracliser acest haiduc. Wikipedia afirma ca la biserica Sfintii Voievozi de pe Calea Grivitei, iar historia.ro - biserica Sfantul Gheorghe Vechi de pe Calea Mosilor). Puteti identifica si ce exista in prezent in aceste locuri :)


6) ”Un haiduc bucovinean - Darie Pomohaci - puteti citi despre acesta intr-un articol din ziarul ”Lumina”

(Extras:
”Am să vă spun o poveste pe care am auzit-o acum zece ani, în comuna Marginea, din judeţul Suceava, unde încă mai trăia, foarte bătrân, un strănepot al haiducului Darie Pomohaci.

Pe vremea când Bucovina fusese alipită Imperiului Austro-Ungar, în Maramureş a haiducit Pintea Viteazul, iar în Bucovina, Darie Pomohaci. Se zice că cei doi voiau să strângă bani ca să-şi facă o armată cu care să elibereze ... ”)


7) Un haiduc moldovean - Coroi - se spune despre el ca ar fi ”ultimul haiduc din Romania interbelica”.

Pentru ca face parte din trecutul apropiat despre el puteti gasi o multime de articole pe net. Unele il ridica in slavi (Haiducul Coroi/ Wikipedia, Aventurile lui Coroi, ultimul haiduc interbelic/ Adevarul , iar altele il transforma intr-un bandit (”Haiducul Coroi? ...” / dragusanul.ro).


Stiati ca:
Pe Wikipedia exista o pagina cu haiduci celebrii ordonati alfabetic. (Chiar daca pot exista informatii neverificate sau chiar incorecte pe acest site, el poate fi un bun punct de plecare pentru a strange cat mai multe informatii despre haiducul ”cel mai viteaz” si astfel il ajutam pe cel mic sa retina putina istorie si altfel decat din manual).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?