vineri, 26 august 2016

Cate ceva despre instrumentele de scris: Stilou - Roller cu rezerva de cerneala - Pix Frixion


Atunci cand mergeti sa cumparati rechizite, pe lista voastra se afla cu siguranta si stiloul, dar este bine sa cunoasteti si alte oferte interesante care se afla pe piata:

Pixul Frixion a intrat de cativa ani in ”concurenta” cu stiloul si are avantaje clare, dar si cateva dezavantaje discutabile.

Rollerul cu rezerva de cerneala se prezinta anul acesta intr-o oferta vasta de marimi, culori si bineinteles pret. Merita?

O sa incerc sa le prezint pe fiecare cu cele mai cunoscute avantaje si dezavantaje.



Stiloul

Stiloul este instrumentul de scris familiar pentru parinti, de aceea multi il cumpara fara a mai studia ofertele de pe piata, cel putin in primii ani de scoala.

Ce avantaje are un stilou?
- scrie putin mai gros de aceea este foarte bun pentru caligrafierea literelor in primii ani de scoala.
- unii specialisti afirma ca ajuta la formarea unui scris lizibil si frumos.
- scrie usor, de aceea nu trebuie apasat pe hartie.
- rezervele de cerneala sunt mai avantajoase ca pret decat minele de pix
- exista variante pentru stangaci.


Ce dezavantaje are?
- daca nu este tinut in pozitia corecta nu scrie (principalul dezavantaj pentru cei mici. Acestia sunt stresati in primele zile de scoala, iar cei care nu au mai scris cu stiloul pot avea chiar probleme.) Pentru a reduce acest dezavantaj alegeti stilourile ergonomice pentru incepatori.
- trebuie sa acordati atentie hartiei din care este realizat caietul. Caietele foarte ieftine au o hartie care absoarbe o cantitate mai mare de cerneala si scrisul poate deveni inestetic.
- dupa stergerea cu Pic in spatiul respectiv stiloul nu mai poate fi utilizat.
- se usuca cerneala daca cel mic uita sa-i puna capacul.
- se varsa cerneala in penar sau ghiozdan atunci cand capacul nu este pus corect si cade.
- pentru copiii mai mari care trebuie sa noteze repede anumite informatii este mai bun pixul sau rollerul deoarece aluneca mai usor pe hartie.

Am folosit poza cu acest stilou din Carrefour deoarece este cel mai ieftin stilou gasit de mine anul acesta (3lei), dar si cu o calitate rezonabila. Este mic si abia masoara 11 cm cu capacul pus. Este o ”jucarie” draguta pentru cei mai mari, dar nu-l recomand pentru primele clase deoarece aluneca in mana copilului care se chinuie sa-l tina in pozitia de scriere corecta (Testat!).


Rollerul cu rezerva de cerneala

Anul acesta comerciantii din marile magazine au expus inteligent aceste rollere alaturi de stilouri. Mai mult ambalajul este similar, iar in unele situatii chiar rollerul in totalitate este identic cu stiloul si va produce sigur confuzie unor parinti care tot cautand un model dragut de stilou nu vor mai fi atenti ca ”alesul” nu are penita.




Ce avantaje are acest tip de roller?
- scrie ca un stilou in orice pozitie l-ar tine cel mic.
- nu mai aveti nevoie de mine, rezervele de cerneala sunt aceleasi ca si pentru stilou.
- aluneca mai usor pe foaie, deci se poate scrie mai rapid cu el decat cu stiloul.

Ce dezavantaje are?
- trebuie sa acordati atentie hartiei din care este realizat caietul. (idem stilou)
- dupa stergerea cu Pic in spatiul respectiv nu mai poate fi utilizat. (idem stilou)
- se usuca cerneala daca cel mic uita sa-i puna capacul. (idem stilou)
- poate pata cu cerneala. (idem stilou)





Pixul Frixion

Pixul Pilot Frixion este tot un roller, dar cu un alt tip de cerneala si anume cerneala termosensibila (devine invizibila la aprox. +60 grade C). El a intrat pe piata acum cativa ani si se bucura in continuare de un mare succes printre elevi. Este disponibil in multe culori si poate avea capac sau mecanism de deschidere prin apasare.

Ce avantaje are un astfel de pix?
- principalul avantaj este acela ca se poate sterge rapid cu capatul opus tot ce a fost scris fara a ramane urme vizibile pe caiet.
- este foarte bun pentru caietele si lectiile incepatorilor (ex. exercitii de scriere). Acum nici un parinte nu va mai avea motiv sa rupa o foaie intreaga pentru cateva greseli  :)
- poate fi folosit in combinatie cu un stilou sau roller, pentru rescriere dupa ce s-a sters greseala cu Pic-ul.


Ce dezavantaje are?
- principalul dezavantaj rezulta chiar din cea mai importanta calitatea a sa, stergerea. Atunci cand sterge mult, copilul poate sterge uneori si scrisul de pe verso. Se poate sterge din greseala cu mana, prin frecare, pagina stanga, atunci cand copilul scrie pe cea dreapta. In multe caiete am gasit dupa cativa anii suprafete sterse.
- nu se recomanda si uneori se interzice utilizarea lui la concursurile scolare.
- minele sunt destul de scumpe si dureaza cam putin pentru ultimele clase de ciclu primar (pret mina Frixion intre 5,5 set cu reducere si 11 lei)..

Pe site-ul din Anglia al producatorului ni se da o solutie la stergerea neintentionata si anume sa punem hartia la rece deoarece la aprox. -10 grade C scrisul va deveni lizibil.

Concurenta pe piata instrumentelor de scris nu doarme asa ca Pilot Frixion are si la noi adversari ca Herlitz cu varianta Roller Herlitz My pen , Uni Ball, dar si altii mai putin cunoscuti.


Daca atunci cand mergeti la cumparaturi este grea alegerea si nu aveti probleme cu bugetul le puteti achizitiona pe toate aceste instrumente de scris ca sa aiba copilul de unde alege.  :)



Si pentru ca am acordat un spatiu mare instrumentelor de scris o sa va mai spun doua cuvinte si despre un pix cu mina de creion (sau creion mecanic) descoperit de noi anul acesta.


Are mecanismul de apasare in lateral, asa ca sa fie un pic altfel. Cea mai importanta calitate a sa este faptul ca minele nu mai trebuie puse individual. Se introduce una din cutiutele de rezerve direct in pix, iar dupa terminarea acestora se inlocuieste cu alta cutiuta cu 10 rezerve.  La capatul recipientului cu rezerve exista si o guma mica.

Spor la cumparaturi!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.