luni, 25 iulie 2016

Metoda casutelor in matematicaAceasta metoda care poarta denumirea de Fact Family House este utilizata in invatamantul primar american. Datorita confuziei care ar putea fi creata prin traducerea denumirii engleze am preferat sa o numesc ”metoda casutelor” deci denumirea imi apartine si nu incercati sa o gasiti in materialele de specialitate. (Sper sa nu se supere nimeni pe mica mea inovatie.)Aceasta ”constructie” o voi explica cu ajutorul unui exemplu. Voi lua doua cifre aleatorii: 2 si 3. A treia cifra este suma lor: 5. Se pot observa pe acoperis in figura de mai jos.
Pe baza lor se construiesc doua operatii de adunare: 2+3=5 si 3+2=5. Din acestea doua exemple copiii pot observa ca in orice ordine am lua numerele suma este aceeasi (comutativitatea).

Se construiesc operatii inverse daca 2+3=5 atunci 5-2=3 si daca 3+2=5, atunci 5-3=2. Astfel copiii pot observa ca scaderea are o legatura evidenta cu adunarea - operatie inversa.

Conform celor spuse de utilizatorii acestei metode, ”Fact Family” reprezinta un grup de patru operatii matematice ”inrudite” (family - familia care locuieste intr-o casa). Aceasta contine trei numere (din care al treilea depinde de primele doua) si doua tipuri de operatii. Poate fi construita in doua moduri: adunare/ scadere si inmultire/ impartire. (surse: Fact Families - http://math.tutorvista.com/number-system/fact-families.html, What is a Fact Family?
 - http://mathcentral.uregina.ca/QQ/database/QQ.09.03/keisha1.html)
Principiul operatiilor inrudite l-am mai gasit reprezentat si cu ajutorul pieselor de domino (iata aici un material gratuit)

sau cu ajutorul unor cercuri si triunghiuri:

Daca va place ideea aici gasiti 5 fise gratuite. Pentru a gasi modele si inspiratie folositi in motorul de cautare sintagma ”Fact Family”. Cel mai simpatic model gasit de mine este un om de zapada, gata pregatit sub forma de pdf. 


PS. Alte tipuri de casute folosite la matematica sunt cele pentru tabla inmultirii/ impartirii sau chiar pentru adunari si scaderi care au la baza principiul raspunsului ascuns, cine nu mai stie deschide fereastra si isi reaminteste. Totodata casutele pot fi folosite doar ca materiale grafice dragute pentru atragerea copilului catre studiu


dar despre acestea mai multe intr-o postare viitoare.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?