joi, 28 iulie 2016

Casutele ca materiale grafice utile si dragute pentru matematica




Casutele sunt o alegere interesanta pentru prezentarea diferitelor informatii si sunt considerate utile pentru tabla inmultirii, adunare etc. 

In general, informatiile dintr-o casuta au un grad de inrudire si permit prezentarea concentrata si estetica a acestora avand in vedere preferinta celor mici pentru culori si desene.

Iata cateva exemple si surse de materiale gratuite:





Casuta figurilor geometrice. 
Se poate folosi doar o casuta (Fig. 1) sau se poate realiza un peisaj ca in Fig. 2:


Aceste materiale se pot folosi pentru recunoasterea figurilor geometrice, numararea lor, colorarea etc. atunci cand copilul intampina dificultati in retinerea denumirilor sau in recunoasterea lor (daca nu in limba romana atunci intr-o limba straina)       :)

Alte casute cu figuri geometrice:
Varianta 1 - de colorat - am selectat-o mai mult pentru pasarea care zboara pe cer si este construita tot din figuri geometrice
Varianta 2 - casuta de turta dulce in varianta taie si lipeste figuri geometrice simple si complicate (apare trapezul, pentagonul s.a.)
Varianta 3 - Daca doriti ceva si mai complicat cautati pe aceasta pagina House 3D Printable Shape si veti gasi casute cu figuri geometrice numai bune de construit. Sunt 5 modele frumos colorate. 



Casuta unei cifre
Aceste casute le folosesc pentru a-mi ajuta Juniorul sa inteleaga, scrie si sa retina mai usor cifrele.



Cele 10 casute le gasiti pe pagina Materiale gratuite.



Casuta -  adunarii/ scaderii/ inmultirii/ impartirii cu o cifra data

Aceste tipuri de casute au un farmec aparte si pot fi utilizate pentru invatare, dar si recapitulare. Fiecare fereastra contine o operatie matematica, sau doar cifra cu care se va aduna/ inmulti numarul ales, iar raspunsul se poate vedea dupa deschiderea ferestrei. Copilul care stie  raspunsul il spune si cel care nu stie deschide fereastra si isi reaminteste.

Exemplul 1



Se realizeaza din 2 foi:
  1. Prima foaie care poate avea o multime de detalii si culori pentru casa, iar ferestrele contin operatiile dorite. Usa si acoperisul identifica cifra in jurul careia s-a construit tabla adunarii/ inmultirii. Se decupeaza ferestrele pe linia punctata.
  2. A doua pagina nu este necesar sa contina detalii deoarece partea vizibila o reprezinta doar ferestrele cu raspunsuri (puteti chiar sa nu desenati casa).
Cele doua foi se lipesc pe margini si in cateva puncte din interior. Daca doriti puteti chiar sa le decupati pe conturul casei, daca nu puteti ruga copilul sa impodobeasca prima pagina cu norisori, floricele etc. Pentru o realizare usoara si rapida faceti casuta de la pag. 1 si inainte de a scrie detaliile dati Copy/Paste si realizati a doua casuta astfel nu veti avea probleme cu potrivirea ferestrelor pe cele doua foi.

Exemplul 2





O multime de alte casute interesante si utile gasiti pe panoul ”Matematica pentru cei mici” creat pe Pinterest.













Un comentariu:

gianina spunea...

Interesant și extrem de util! Mulțumesc de idee!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.