sâmbătă, 26 martie 2016

Cateva carti de gramatica bune pentru parintii de gimnazisti
Acum ceva timp am scis o postare despre niste culegeri de matematica bune pentru parintii care doresc sa-si ajute elevii de gimnaziu. Culegeri de matematica pentru parintii care doresc sa-si ajute copiii in clasele a V-a si a VI-a  Pe mine ma ajuta inca.

In decembrie am cautat foarte mult pentru a gasi un alt tip de culegeri: gramatica + vocabular, teorie si exercitii rezolvate.
Parintii care doresc sa-si ajute copiii la gramatica si au nevoie de ”surse de inspiratie” stiu ca o problema o constituie vocabularul si mai ales imbogatirea vocabularului prin derivare, compunere si conversiune. La acestea se adauga functiile si cazurile asociate unor parti de vorbire (gramatica) care incep sa creeze copiilor dificultati in asimilarea cunostintelor.

Eu doream sa imi ajut copilul, dar cunostintele mele nu imi permiteau sa fiu sigura atunci cand rezolvam diferite exercitii gasite prin culegeri. Am inceput sa caut o culegere de exercitii rezolvate (doream mai mult decat doua - trei exemple). Trebuie sa recunosc ca am gasit o culegere pe gustul meu: Limba romana pentru gimnaziu, de Ion Popa si Marinela Popa. 

Manual limba romana pentru gimnaziu. Gramatica, fonetica, vocabular, ortografie Ed.2014 - Ion Popa


Iata cateva exemple edificatoare:

Teorie (grupata la inceputul capitolului):


Exercitiu :Rezolvare (la sfarsitul cartii):

Pe mine raspunsurile ample m-au cucerit!!! 


Gramatica - exemple pentru functiile si cazurile numeralului ordinal:Aceasta carte poate fi utilizata atat pe parcursul celor 4 ani de gimnaziu cat si pentru examenul din clasa a VIII-a.


O alta carte de care eu sunt multumita este Gramatica practica a limbii romane actuale, de Ada Iliescu.

Gramatica practica a limbii romane actuale 2008 - Ada IliescuAceasta carte se adreseaza atat elevilor de gimnaziu, dar poate fi utilizata si de liceeni asa cum spun autorii:Modul in care este scrisa (aerisit si succint)  o face accesibila elevilor si mai ales parintilor care pot intelege fenomenul in ansamblu. Depaseste in multe situatii nivelul copilului, dar pot fi usor ignorate exemplele nestudiate. Noi o folosim foarte mult pentru functii si cazuri mai dificile asa cum se poate vedea mai jos, un substantiv in cazul D, cu functia de nume predicativExemplele din partile teoretice ale celor doua carti, fiind foarte numeroase, pot fi folosite de parinti ca si exercitii rezolvate astfel:
- dictati copilului cele 8 propozitii de la substantiv/ functie de nume predicativ (foto de mai sus) intr-o ordine aleatorie si solicitati sa va treaca la fiecare cazul.
- extrageti 8 propozitii din tot capitolul exemplificat, subliniati substantivul exemplificat de carte si solicitati copilului sa va spuna functia si cazul. 
- dati cuvantul ”tatal” si solicitati copilului sa va faca o propozitie in care acest cuvant sa fie nume predicativ in D (asemeni exemplului ”Gabriel este asemenea tatalui sau” - foto de mai sus).
etc.


A treia culegere care merita studiata este cea tiparita de editura Niculescu pentru fiecare an de studiu. Aveti mai jos variantele:Acestea urmeaza acelasi principiu ca si prima culegere recomandata, dar au in plus un set de exercitii fara rezolvari:

Exemplu: Clasa a V-a


Contin si partea de literatura specifica fiecarui an.


Cu cateva materiale bune va puteti ajuta copilului si sa reduceti costurile cu meditatiile.
Alte sugestii :Morfologie si sintaxa intr-un format explicat pe larg asemeni cartilor pe care le studiam cand eram copii.


Pentru parintii care se pricep, culegerile Comper pot fi o varianta foarte buna de lucru.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?