duminică, 10 ianuarie 2016

Orga de la Mos Craciun poate canta nu doar sparge timpanele adultilor

(!!! Acesta nu este o postare pentru profesionisti, ci pentru parintii care nu stiu  cum se canta la o orga si CRED ca nu-si pot invata copiii nimic.)


Ce te faci cand Mos Craciun aduce copilului o orga?
Te gandesti ca se va indragosti de ea si va incerca sa cante?




Realitatea nu se potriveste intotdeauna cu ceea ce speram. - Copilul incantat ia orga, o desface si incepe sa ”cante”. Cum nu stie nimic, apasa cateva clape, apoi apeleaza la Demo, macar acesta poate face instrumentul sa scoata niste sunete asemanatoare unor melodii coerente. Dupa scurt timp si o multime de clape apasate la volum maxim, cadoul se va odihni sus pe dulap.

Daca asa arata situatia si pe la voi, iar cel mic ar vrea sa cante, dar nu stie cum si nici tu. Atunci EXISTA O SOLUTIE. 

Scrii pe orga ce reprezinta fiecare clapa in varianta note muzicale (Do,Re, ...) si in varianta litere (A, B, C ... G), apoi cauti pe net cantece usoare. 




Trebuie indeplinita insa o conditie obligatorie: copilul sa stie macar alfabetul. Cei mai mari e bine daca stiu si notele, dar nu e obligatoriu deoarece exista varianta de a canta pe litere.

In scurt timp, el si tu veti fi foarte mandri sa ascultati primele cantece, chiar daca orga este considerata de jucarie. 


Cum sa scrii clapele?

Pai la inceput e bine sa folosesti o carioca sau niste etichete autoadezive, pentru cei siguri recomand markerul permanent.

Priveste clapele, in special cele negre si observa pe mijloc, un grup de trei clape negre alaturate, la care adaugi un grup de 2 negre din stanga. Grupurile de doua si trei clape negre alterneaza. Identifica o astfel de grupare de 7 clape albe si 5 negre


apoi si pe urmatoarele, astfel:

e posibil ca la unul din capete sa mai aiba clape in plus, orga noastra se termina cu +1 alba (fata de exemplul de mai sus), in dreapta, deci are 37 clape.

Acum noteaza clapele cu litere cum ai vazut in ultima imagine.

Poti sa le notezi si cu note muzicale, astfel:


Apoi trecem la cele negre:



Informatiile pentru clapele negre sunt numeroase, iar la varianta litere poti observa ca exista o regula aplicabila tuturor la dreapta inseamna # si la stanga inseamna b iar litera este data de clapa alba. Exemplu D# este clapa neagra de la dreapta celei albe, iar Db este clapa neagra de la stanga celei albe.

Dupa ce ati terminat de scris, cautati pe Google cantece simple cu sintagma ”easy song for keyboard in letters” le tipariti sau le copiaza copilul pe un caiet si gata, nu mai are decat de exersat pana merge manuta asa cum trebuie (exemplu). Exsita si o multime de filmulete care ajuta la pozitionarea corecta a mainii (exemplu).

Pentru ca era Craciunul copilul meu a inceput cu Jingle Bells. Varianta simpla pentru orice doritor, iar aici gasesti tot ce-i trebuie copilului pentru primul cantecel la doua maini.

Pentru cei care nu se pricep la cantat, va reamintesc ca un sunet are o anumita durata intr-un cantec, de aceea clapele trebuie apasate mai repede sau cu pauze, acesta este motivul pentru care este posibil ca unele cantece sa sune putin altfel decat isi doreste copilul. Acest lucru se rezolva daca are putina ureche muzicala si stie sa cante vocal fragmentul sau daca selecteaza filmulete ajutatoare de pe youtube, care arata grafic durata sunetului (dati click pe varianta simpla de la Jingle Bells)

Nu pot uita senzatia noastra de incantare, cand am auzit primul cantec reusit de copil la orga.

Daca interesul continua atunci sigur e nevoie sa treceti copilul din categoria invatacel amator in categoria invatacel profesionist si atunci va trebuie un profesor priceput si un instrument pe masura. Succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.