duminică, 19 aprilie 2015

Cifrele romane - informatii si resurse utile


Cifrele romane iti dau batai de cap? Ai uitat cum se lucreaza cu ele si nu ai timp sa cauti?

Am adunat cateva resurse care sunt sigura ca te vor ajuta sa-ti gasesti rapid toate informatiile necesare pentru a putea sa-l ajuti pe cel mic la lectii. 

Eu recunosc ca abia acum am aflat raspunsul la intrebarea cum se scriu numerele romane de ordinul zecilor de mii si de aceea m-am gandit ca nu sunt singura care are nevoie de o colectie de resurse utile.




 Iata ce poti gasi rapid!

  • Informatii despre cifrele romane, istoric si evolutie - un articol bine facut de pe Wikipedia care te pune in tema rapid, iar pozele atasate articolului sunt elocvente pentru afirmatiile sustinute. As avea totusi cateva amendamente la el si anume capitolul "Extensia cifrelor romane", care trateaza incomplet problema cifrelor romane mai mari de 3999. 

In ceea ce priveste capitolul "Mnemotehnica" trebuie facute cateva precizari deoarece suntem multi cei care nu am auzit de aceasta "tehnica" (Mnemotehnica = "Ansamblu de procedee care înlesnesc memorarea cunoștințelor pe baza unor asociații dirijate" - DEX). In aceasta situatie, se refera la memorarea mai rapida a cifrelor romane prin asocierea unei propozitii cat mai haioase care sa ajute copilul sa retina simbolurile. Exemplul din articol este "Mihai DCartea Lîngă Xeroxul Vechi Imediat" (M=1000, D=500, C=100, L=50, X=10, V=5, I=1), dar puteti crea orice va place cum ar fi: Ionel Vede crucis-X Luna si Campia, Dealul si cu Marea.  


  • O lectie predata la nivelul clasei a IV-a, cu exemple, pe Youtube.


  • Cifrele romane mai mari de 3999
In primul rand, ce este cu 3999? Acesta este considerat "cel mai mare numar scris cu cifre romane" deoarece exista o regula care afirma ca M (corespondentul lui 1000) poate fi scris consecutiv de cel mult trei ori. (Regula se aplica si pentru I, X, C.) Totusi sunt voci care contesta existenta regulii in vechime datorita unor inscriptii (poze elocvente) si texte pastrate. In prezent, mai ales la scoala, regula este aplicabila.

Totusi, exista metode care permit scrierea unui numar mai mare de 3999:
  •  un numar scris cu bara deasupra se multiplica de 1000 de ori - sursa: "Matematica pentru clasa a V-a, Catalin Stanica, Marius Perianu, Ion Rosu, Dumitru Savulescu, Editura Art, 2014";
  • un numar scris intre paranteze rotunde se multiplica de 1000 de ori, iar o combinatie intre bara orizontala si cele verticale va mari considerabil numarul initial ajungandu-se la milioane (surse net).

  • Transformare rapida (convertor)
Primul convertor descoperit de mine este pe site-ul http://www.numere-romane.ro/ - mi s-a parut foarte bun deoarece pe langa scrierea numarului dorit este oferita si o explicatie. Mai mult, tine cont de regulile pentru cifre mari folosind ().

Cum sa-ti faci propriul convertor, cu ajutorul unui fisier EXCEL, am descoperit aici. L-am incercat, (vezi poza de mai jos) , dar aveti grija ca se opreste la 3999, pentru valorile mai mari da eroare.



Atentie ! Unele convertoare transforma numerele mai mari de 3999, multiplicand cifrele (ex.: M) de cate ori este necesar, ceea ce este considerat incorect de unii profesori.


  • Jocuri
- Un joc simpatic, dar care presupune cunoasterea limbii engleze gasiti aici. Sunt dragute aplauzele primite atunci cand raspunsul este corect.
- Alt joc gasiti aici si nu presupune cunoasterea limbii engleze rezolvarea exercitiilor fiind intuitiva.
- Multe jocuri de tipul ghiceste, spanzuratoarea etc. gasiti pe site-ul http://www.roman-numerals.org/, dar copilul trebuie sa stie numerele in limba engleza ca sa poata rezolva. 


  • Fise
- Exersarea distractiva a numerelor se poate face si cu ajutorul unor planse cu contururi de animale care se obtin unind punctele numerotate cu cifre romane. - planse
- Insereaza in bara de cautare Google/ Imagini textul "roman numerals worksheet" si vei obtine o multime de fise pe toate gusturile. Daca vei introduce cuvintele "roman numerals chart" vei obtine o multime de tabele cu numerele de la 1-100 (0 nu exista in sistemul de numeratie roman) sau o multime de alte variante, pe care le poti tipari pe coala A3 sau ce dimensiune doresti si le poti transforma intr-un poster.



  • Exercitii cu chibrite si cifre romane

Cele mai dificile exercitii cu cifrele romane sunt cele cu bete de chibrite. Motivul este foarte simplu, trebuie sa cunosti foarte bine cifrele romane ca sa ghicesti ce trebuie sa faci. De aceea am ales cateva care mi s-au parut explicite pentru diferite situatii.



Dupa cum se poate observa exercitiul de mai sus are 3 solutii corecte, in fiecare caz mutand 2 bete am obtinut egalitati corecte. La acest exercitiu nu am umblat la "=" si "+".



In exercitiul de mai sus cifrele raman intacte si se realizeaza schimbul doar intre "-" si "=".

Daca ar fi sa cautam niste reguli: in primul rand trebuie sa vedem cate bete avem voie sa mutam si apoi ce cifre apropiate putem crea (ca forma) astfel incat sa obtinem o egalitate corecta, indiferent daca semnul egal este in dreapta sau stanga.

Cele mai interesante exercitii sunt chiar cele cu bete reale, in plus sunt mai amuzante.




Alte exercitii rezolvate gasiti si aici.


Si ce poate incheia frumos o lectie de matematica? O POVESTE despre numere.


Un comentariu:

Admin spunea...

Foarte utilă metoda!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.