duminică, 8 martie 2015

"Lectia din weekend"


Copiilor le place sa se joace cu parintii si parintilor le place sa aiba copii "destepti", dar timpul liber e foarte limitat pentru unii parinti, deci puteti incerca organizarea unei "lectii" la sfarsit de saptamana.

Avantajul unei astfel de "lectii" consta in oferirea unor informatii de cultura generala copilului si in ajutorul privind insusirea / verificarea cunoasterii unor notiuni de matematica si/sau limba romana predate la scoala, totul amestecat cu joc si voie buna din partea tuturor.


La aceasta lectie pot participa amandoi parintii, dar si fratii mai mici / mai mari caci unde sunt mai multi distractia creste. 

In primul rand trebuie gasita tema lectiei (in fiecare saptamana alta, ca sa nu devina plictisitor). Pentru aceasta va puteti inspira din "Cunoasterea mediului" (care, fie vorba intre noi, a cam pierdut din importanta de cand s-a unit cu matematica) sau din pasiunile copilului. O alta sursa foarte bogata o constituie blogurile de "homeschooling" pentru prescolari  sau cele pentru copii mai maricei. Iata un exemplu de lectie in care este imbinata studierea literei U cu "Fram, ursul polar", dar si un blog care este o sursa de inspiratie pentru mine "www.micatelierdecreatie.ro" in care puteti gasi o lectie despre arta, organizata superb si bine documentata.

Eu am organizat pentru cel mic - Juniorul - lectii pe tema animalelor pornind de la programa de gradinita si de la impartirea ei privind studiul animalelor. 

Iata cateva idei care sper sa va ajute:

1) puteti realiza machete pe diferite teme




Aceste "machete" incearca sa surprinda mediul de viata al animalelor. Pentru ele am folosit, in special, animale tiparite de pe net pe care copilul le-a colorat, le-am lipit pe carton si cu ajutorul unor betisoare de lemn si le-am infipt in polistiren. In cazul animalelor de la Pol am folosit si niste jucarii pe care le aveam prin casa, iar in cazul "acvariului" niste scoici si melci, amintire de la mare.

2. Postere

Animale de la Pol
Insecte




si cel mai muncit:

Pasari


care este, in fapt, compus din mai multe imagini: pasari pe care le vedem langa casa, pasari pe lac, pasari din padure s.a.
















Toate aceste "postere" sunt colorate, desenate, iar vietuitoarele sunt luate tot de pe net, tiparite, decupate, colorate si lipite caci nu prea stam bine cu talentul la desen. :)

Intotdeauna, inainte de a face ceva, ne documentam din enciclopediile pe care le avem prin casa sau le achizitionam special pentru lectia noastra, dar apelam si la filmulete si poze pe care le gasim pe internet.

Pentru copiii mai mari lectiile pot fi mult mai vaste in ceea ce priveste fiecare animal iata cateva exemple, pe aceasta pagina, pentru ursul polar. Noi invatam lucruri mai usoare jucandu-ne, de exemplu, ca ursul mananca pesti, astfel:



Puteti folosi orice materiale aveti prin casa si orice varianta care-i place copilului: pictatul, decupatul, lipitul, dar farmecul il constituie lucrul in echipa si joaca cu personajele. Din cand in cand tata (ursul polar) poate fugari copilul (foca) si un gadilat aduce zambetul pe buze tuturor. Daca vreun frate sau sora mai mare vrea si el/ea sa se joace puteti folosi ghicitori sau chiar cantece si poezii. Copiii pot fi rasplatiti la sfarsitul lectiei cu un desen animat de exemplu "Fratele urs" sau "Fram, ursul polar".

In cazul in care doriti ca aceste "lectii" sa ajute copilul si la scoala, puteti sa va realizati propriile fise in care tema aleasa sa fie folosita pentru matematica sau limba romana.




Aici ne-am "chinuit" cu cifrele numarand animalele de la Pol.














In acest exemplu, pasarile ne-au ajutat sa gasim litera A si sa impartim cuvintele in silabe.








Aceste fise eu le realizez cu ajutorul programelor Paint unde imi import pozele dorite de pe net si Word pentru asezarea in pagina A4 si eventuale formate in care sa scrie copilul, Iata cum arata o alta pagina pregatita pentru litera B



Puteti gasi foarte multe fise daca folositi pe Google cuvantul "fise didactice" aplicat la "Imagini" sau"worksheets for children", eventual urmate de tema dorita pentru a restrange cautarea.

O alta metoda prin care puteti convinge copilul sa lucreze diferite fise este si aceea de a lucra voi ceva gresit si copilul sa trebuiasca sa corecteze. Copiii mei au agreat intotdeauna acest joc si la fiecare greseala descoperita au zambit fericiti si nu au uitat sa-mi spuna: "Mami, iar ai gresit".

Distractie placuta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.