duminică, 15 martie 2015

Culegeri de matematica pentru parintii care doresc sa-si ajute copiii in clasele a V-a si a VI-a


De ce culegeri pentru parinti si nu culegeri pentru copii?

Culegerile sunt scrise de cadre didactice pentru uzul elevilor, dar copiii nostri au obiceiul sa vina la noi (parintii) atunci cand nu reusesc sa rezolve o problema. Noi, de obicei, dupa o zi plina, ne trezim in fata unor exercitii si probleme de matematica care par rupte din zona SF si mai trebuie sa le si explicam, nu doar sa gasim o rezolvare.


Sunt parinti care declara cu sinceritate ca nu stiu sa-si ajute copiii la matematica si nu este nimic in neregula cu aceasta afirmatie deoarece pentru a putea continua sa-ti ajuti copilul trebuie sa ai mai multe elemente printre care timp si materiale din care sa te documentezi.

Eu am interpretat putin diferit situatia si m-am ambitionat sa nu ma dau batuta in fata unor astfel de probleme care mi-au stors creierii in clasa a V-a. In clasele I-IV, cu putin efort, am reusit sa trec toate incercarile la care m-a supus copilul, dar in clasa urmatoare am gasit cateva "exemplare" care m-au invins ele pe mine.

Din clasa a V-a accesul la materialele utile mi s-a parut mai greoi deoarece problemele buclucase se aflau la capitole mult prea vaste care necesitau mult timp ca sa stau sa parcurg tot ce gasesc pe net sau prin casa. Nici "chitibusul" cu introdusul textului problemei in caseta de cautare a Google nu mai merge pentru ca apar exercitii cu puteri sau fractii care se scriu, de obicei, cu editoare de text specifice. In concluzie, am inceput sa ma uit cu putina teama pe culegerea buclucasa a copilului.

In clasa a VI-a s-a schimbat situatia datorita unei culegeri noi pe care am cumparat-o (la recomandare). Ea are principalele elemente de care v-am vorbit si intr-o postare anterioara (Cele 2 conditii importante ale unei culegeri cumparate fara recomandarea doamnei) sinteze de teorie si raspunsuri, dar totusi autorii au reusit sa cuprinda mult mai bine vastitatea exercitiilor care apar in diferite culegeri.

Iata culegerile de care va "vorbesc" si avantajele lor in opinia mea:

Clubul matematicienilor -
Matematica cls. V
sem.I 
Matematica Cls 5 Sem.2 Ed.2014 - Marius Perianu
Clubul matematicienilor -
Matematica cls V
sem.II




Clasa a V-a semestrul I (stanga) 
si semestrul II (dreapta)














Acestea sunt culegerile pentru clasa a VI-a, exista cate doua carti si pentru clasa a VII-a si a VIII-a si am vazut si o sinteza a acestei serii ce cuprinde intr-un volum clasele V-VIII.








Avantaje:

1. Partea teoretica este mai mult decat o sinteza - este realizata ca un manual (la geometrie, clasa a VI-a este realizata chiar mai bine decat in manual!). Fiind grupata informatia intr-un loc aceasta culegere mi-a fost foarte utila deoarece in manual tot timpul trebuia sa sar peste tot felul de exemple inserate in explicarea teoriei. In cate-o seara, mai saream si peste informatii importante si ma cam scotea din sarite cand trebuia s-o iau de la capat.

pag. 64 - Matematica pentru cls 5 - sem I*


2. Partea de exercitii este impartita in patru zone din care prima dedicata fixarii cunostintelor pentru copii. Pentru mine aceasta zona ma ajuta sa inteleg rapid pe ce se concentreaza rationamentul, modul in care se voi putea gandi rezolvarile mai tarziu.


3. Are exercitii dificile rezolvate complet. Prin exercitii dificile ma refer la acele exercitii care au o cheie pe care daca nu o stii ai sanse sa te chinui ore intregi si tot nu reusesti sa gasesti rezolvarea - de aceea profesorii stiu si parintii cateodata nu - dar nu numai. Iata un exemplu de exercitiu rezolvat:

pag. 84 - Matematica pentru cls 5 - sem I *

4. Are exercitii si probleme cu grad ridicat de dificultate. "Probleme de sapte stele" (un capitol la granita nivel mediu - performanta), dar si probleme pentru performanta scolara si olimpiade.

pag. 82 - Matematica pentru cls 5 - sem I *

5. Are grupari de exercitii si probleme recapitulative, la fiecare capitol cu destinatie bine determinata:



- fise pentru portofoliul individual;
- teste-model pentru Evaluarea Nationala;
- probleme cu caracter aplicativ.




Iar la sfarsitul fiecarui volum se gasesc variante de subiecte pentru teze, pe care eu le consider utile si pentru recapitularea rapida inainte de Evaluarea Nationala din clasa a VI-a.



(Nota - pozele sunt decupate pentru a reduce suprafata de expunere a cartii avand in vedere drepturile de autor asupra acesteia) 


Chiar daca multi dintre noi am uitat unele elemente invatate in scoala, totusi avem ceva in plus fata de copiii nostri - experienta de viata. Aceasta ne ajuta sa ne orientam mai usor in unele situatii si cu materialele potrivite, sa intelegem mai bine si mai repede anumite fenomene. Mai mult de atat cunoscandu-ne foarte bine copilul putem sa-l ajutam cand are nevoie de sprijin.


Actualizare - martie 2016


Mai am nevoie doar de setul pentru clasa a VIII-a.     :))


2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua, pentru Limba Romana ati gasit ceva similar?

Loredana spunea...

Buna ziua! Am gasit niste materiale foarte bune pentru gramatica si vocabular, dar am si ceva la literatura. In cateva zile o sa vi le prezint intr-o postare. Numai bine!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.