luni, 1 septembrie 2014

Trateaza enciclopediile ca pe jucarii, dar gandeste-te la ele ca la instrumente utile pentru scoala

Cu ceva timp in urma, strategia mea in achizitionarea de enciclopedii avea in vedere achizitionarea unei enciclopedii cat mai vaste si de obicei pe o anumita tema.

Acum, cand scoala s-a schimbat, cand programele au devenit foarte vaste si stilul nostru trebuie sa se schimbe. Trebuie sa tinem pasul cu insusirea de cunostinte multiple si variate de la varste fragede. Ca e bine sau rau nu cred ca are rost sa discutam, la nesfarsit ..., mai bine cautam idei utile care sa ne ajute in viata practica.Trateaza enciclopediile ca pe jucarii


Ce vreau sa spun este sa te gandesti la enciclopedii ca la papusi/ masinute sau alte jucarii pe care le cumperi copilului in cele mai variate forme si dimensiuni. Astfel poti sa cumperi cu o jucarie mai putin, dar cu o enciclopedie in plus.

Foloseste enciclopedia ca o jucarie. Copilul se poate juca cu ea, impreuna va puteti "juca" cu ea citind, punand intrebari si raspunzand la ele, castigand unul sau altul, facand experimente, razand si distrandu-va.  Nu te speria daca se va distruge (nu e de dorit, dar se mai intampla) asa cum nu te superi cand se strica o jucarie. In aceasta situatie rolul ei nu este acela de carte clasica care sta pe raft pana la adanci batraneti ci ea este un instrument pentru a dezvolta pasiunea copilului pentru cunoastere si de a-l ajuta sa invete tot felul de lucruri interesante. (Si jucariile au rolul lor educativ care este mai putin vizibil pentru copil.)

Incearca si cumpara enciclopedii in vacanta sau weekend, pentru a ajuta copilul sa le asocieze cu timpul liber si distractia in nici un caz nu le cumpara impreuna cu manualele sau cartile de scoala caci le va privi cu suspiciune de la inceput.

Pentru joc, alege enciclopedii cu mai putine pagini, dar bine realizate, cu foi lucioase si poze superbe, exista unele variante care au deja intrebari cu grad diferit de dificultate.

Pentru cei mai mici

Descoperim copiii lumii - este superba deoarece prezinta multe lucruri intr-o perspectiva aparte - prin ochii de copil.Pentru cei putin mai mariDescoperim istoria - o enciclopedie frumoasa care poate fi citita de copii cu placere datorita numarului mic de informatii pe pagina si inteleasa datorita ilustratiilor mari si elocvente.
Pentru biblioteca celui mic, alege enciclopedii mai mari si mai importante cu cat mai multe informatii utile pe termen lung, adevarate carti de referinta, pe care il poti invata si respectul pentru carte (nu se indoaie pagina, nu se rupe, nu se coloreaza etc.).
Misterele fizicii (rasfoieste-o!) - O enciclopedie care il ajuta in ciclul primar deoarece va invata tot felul de notiuni care prezinta dificultati atat pentru parinti (la explicare) cat si pentru copii (la intelegere).


Gandeste-te la enciclopedii ca la instrumente utile pentru scoala

Pana acum am sustinut tratarea unei enciclopedii ca o jucarie, dar aceasta e partea de la suprafata iceberg-ului, partea care o vede copilul. Tu esti cel care cumpara enciclopediile.

Pentru ca o enciclopedie sa devina un instrument util pentru scoala poti sa te informezi din timp ce va studia si sa cumperi, cu ceva timp inainte, o enciclopedie care sa contina astfel de informatii.

Daca ai reusit sa-i captezi atentia cu enciclopediile-jucarii, atunci momentul intalnirii notiunilor, la scoala, va fi unul interesant. Se va bucura ca el a auzit de ceea ce preda doamna si va invata mai usor lectia din manual. Cred ca si pentru parinte presiunea unei programe vaste se va reduce.Eu am observat acest fenomen pe Atlasul Spatiului. Am cumparat-o cand copilul avea cam 5 ani si studia, la gradinita, corpurile ceresti. A rasfoit-o putin, i-am citit unele pasaje, ne-am uitat pe poze (pe atunci eram prea preocupata sa pastram cartea "frumoasa") si  apoi a abandonat-o, a mai descoperit-o peste cateva luni, iar a abandonat-o. Cand a studiat la scoala corpurile ceresti si a trebuit sa aduca informatii despre ele, copilul a mers singur la enciclopedie, ba mai mult a muncit vreo ora sa reproduca, in caiet, sistemul solar asa cum era realizat in enciclopedie. A lucrat cu placere la acea lectie pentru ca lucrurile i se pareau familiare.
Pentru un parinte, studiul anumitor notiuni poate parea greoi la varste fragede, dar pozele aduc lucrurile mai aproape de universul copiilor nostri familiarizati cu televizorul si alte aparate moderne. Mai mult, cei care realizeaza enciclopediile explica  unele fenomene mai pe intelesul copiilor si ne ajuta si pe noi parintii sa intelegem mai bine capacitatea lor de a patrunde tainele lumii inconjuratoare. 


In cazul in care vrei sa gasesti alte metode prin care sa faci studiul enciclopediilor mai atractiv citeste despre experienta unei mame care lucreaza cu un copil prescolar, intr-un mod foarte interesant, reusind sa ajute copilul sa acumuleze informatii vaste, dar sa perceapa totul ca un joc cu mami. Experimentele lor sunt incantatoare si poti observa ca totul este gandit pornind de la paginile unei enciclopedii. (Daca ai nevoie de inspiratie pentru diferite ore de geografie, istorie etc. cauta bloguri in care diferite mame au optat pentru "homeschooling", la noi cele mai multe sunt pentru varsta prescolara, dar metodele folosite si experientele sunt mai mult decat potrivite pentru copiii din clasele 0-IV, nu doar gradinita.)


Cheia reusitei este cat de mult poti sa te joci "educativ" cu copilul tau, acest ajutor va face mai usoara parcurgerea materiilor scolare. Analiza statistica a rezultatelor scolare ale copiilor care au primit ajutor de la parinti a aratat (in alte tari, ca la noi nu am vazut astfel de studii) ca sunt mai avantajati copiii care au parinti care se implica. Si cand il lasi pe el sa faca singur o activitate si apoi analizezi rezultatele inseamna ca te implici, stii ce ar trebui sa faca si stii daca trebuie sa iei anumite masuri cand nu reuseste. 
Un comentariu:

  1. asa cum nu te superi cand se strica o jucarie. In aceasta situatie rolul ei nu este acela de carte clasica care sta pe raft pana la adanci batraneti ci ea este un instrument pentru a dezvolta pasiunea copilului pentru cunoastere si de a-l ajuta sa invete tot felul de lucruri interesante. (Si jucariile au rolul lor educativ care este mai putin vizibil pentru copil.) jucarii educative

    RăspundețiȘtergere

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?