luni, 8 septembrie 2014

Si alte sisteme de invatamant au probleme

Te-ai gandit ca in alte tari parintii sunt linistiti si nu probleme din cauza sistemului de invatamant, programei, uniformei etc.?

Ai crezut ca doar la noi presa umple zeci de pagini cu probleme si critici aduse celor ce conduc scoala romaneasca?

Iata ca si in alte colturi ale lumii situatia este similara, iar in unele cazuri au probleme mai mari decat ale noastre (nu ca multe din durerile noastre de cap n-ar fi importante...), mai jos poti citi cateva exemple din diferite tari:



Greva profesorilor din Canada
Parintii sunt impartiti in doua tabere, unii sunt importiva grevei altii sustin actiunile greviste. Un filmulet video poti viziona pe Global News ( WATCH: Parents rally against teachers’ union, while others rally in support).


Mexic si coruptia
In Mexic, coruptia duce la probleme foarte mari in sistemul scolar scrie The New York Times (Billboard Drives Home Extent of Corruption as Schools Suffer). Desi aceasta tara aloca un buget din PIB mai mare decat Spania, Brazilia si chiar Elvetia, autorul afirma, citind surse locale, ca aproape o treime din scoli nu au apa potabila, aproape 11% electricitate, iar in unele zone (Chiapas and Oaxaca) exista mari probleme cu infrastructura.  Tot de aici aflam ca OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), a clasat Mexicul ca neperformant din punct de vedere al sistemului educational in conditiile in care 93% din bugetul pentru educatie este cheltuit pentru personal, iar necesitatile scolilor sunt neacoperite.


Anglia si amenintarile asupra profesorilor
In Anglia, conform The Telegraph (Threats and assaults becoming a 'daily reality' for teachers), amenintarile si atacurile din partea elevilor si parintilor acestora au devenit o realitate zlnica. Acelasi articol afirma ca mai mult de jumatate din personalul scolilor au suferit astfel de agresiuni in ultimul an. Se pare ca agresiunile sunt, de obicei, verbale, dar exista si cazuri de agresiuni fizice (cele mai comune fiind impinsul,  dar si lovituri de pumni, picioare, scuipat sau atacuri cu piese de mobilier ajungandu-se in unele cazuri chiar si la atacul cu cutit).

Daca, pentru noi romanii Anglia este una din tarile cele mai ravnite din punct de vedere al studiilor superioare si ne este putin mai greu sa credem cele de mai sus, cele 56 de comentarii ale articolului si experienta povestita de unele cadre didactice este impresionanta datorita varstei copiilor implicati (ex. o persoana povesteste cum un copil de sapte ani i-a dat o palma peste cap, unul de 9 ani i-a dat cu o guma in cap apoi i-a impins masa cu forta peste picioare, cum a fost injurata in fata de o fata isterica de 10 ani si lista continua s.a.).


Pentru o imagne de ansamblu, cu un grad mai mare de obiectivitate, iti recomand aceste doua articole din The Guardian care au in vedere:

- respectul acordat cadrului didactic in 21 de tari din lume - How teachers are rated in 21 countries around the world  - "castigatorii" sunt profesorii din China, in timp ce SUA si Marea Britanie sunt cotate undeva pe la mijlocul clasamentului.
- o comparatie pe mai multe criterii (rezultate, salarii, numar de cadre didactice din scolile de stat etc.) a profesorilor din mai multe tari - How the job of a teacher compares around the world - de aici aflam ca: sistemul de invatamant Finlandez este cel mai eficient, cu profesori care obtin punctaj PISA ridicat, desi au salarii moderate si clase cu un numar relativ mare de elevi; cele mai mari salarii le au profesorii din Elvetia,  (media fiind de 68.000$ pe an) etc.

Tot pe baza studiului din al doilea articol de mai sus, BBC News vorbeste despre masuri cum ar fi cresterea numarului de elevi in clasa pentru incadrarea in bugetul alocat educatiei (Bigger classes for budget efficiency).


Dilemele din America
Acelasi studiu de mai sus are ecouri si in America, iar pe www.huffingtonpost.com, gasim un articol, al caruit titlu interesant afirma ca scolile americane ar fi mai eficiente daca profesorii ar fi platiti mai putin (America's Schools Could Be More Efficient If Teachers Were Paid Less: Report).


Ministrul Educatiei din Franta
Noul ministru al educatiei din Franta, Najat Vallaud-Belkacem este prezentat de Education News (France’s First Female Education Minister Under Fire Over Race, Gender), care subliniaza dificultatile cu care se confrunta acesta datorita faptului ca este prima femeia ministru al educatiei. Mai mult originea sa marocana (a carei cetatenie o detine alaturi de cea franceza) si religia musulmana i-au adus o gramada de atacuri in presa, mentioneaza publicatia, citind diferite surse media ca Le Figaro, France 24TV, Associated Press. 


Situatie dramatica intr-unul dintre statele Nigeriei - Borno
In acest stat scolile sunt inchise datorita violentei. Decizia a survenit in urma rapirii a 200 de fete dintr-o scoala gimnaziala din NE statului se spune intr-un articol de pe site-ul AllAfrica.com (Nigeria: School Tries to Heal the Divide in Northern Nigeria). O singura scoala a reusit sa reziste, iar aceasta incearca sa impace atat viziunea si programa de stat cu curriculum-ul islamic, mai mult incearca sa creasca copiii acceptandu-se intre ei chiar daca sunt dezbinati de convingeri religioase si pierderile suferite.


In Ruanda exista probleme serioase in folosirea limbii materne in scoli Scolile private din aceasta tara sustin cursuri, de la cele mai fragede varste, in limba engleza si franceza, statul avand probleme serioase in a implementa o masura de introducere a limbii materne in aceste scoli, se afirma intr-un articol de pe site-ul AllAfrica.com (Rwanda: Mother Tongue Policy - Can Schools Implement It?).  Se pare ca una din cele mai mari rezistente vine chiar din partea parintilor care considera ca studiul la varste fragede va duce la avantaj pe piata muncii.


Iar exemplele pot continua, cu reformele in China (China Voice: Gaokao reform significant for enhancing social equity) si problemele legate de saracie in randul copiilor din Japonia (Living with hunger in candlelight world) si multe, multe altele, deci nici pe la altii nu prea umbla cainii cu covrigi in coada ...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.