luni, 29 septembrie 2014

Reactii ale copilului pe care este bine sa nu le ignori si alte probleme demne de luat in seama




Zilele acestea ma chinuiam de zor la o postare pe o tema de matematica, dar citind pe un blog despre experienta nefericita a unui parinte cu doamna invatatoare (tipa la copii si le vorbea urat), m-am gandit ca n-ar fi rau sa va "vorbesc" despre cateva forme de manifestare ale copilului traite sau auzite pe care ar fi bine sa le aveti in vedere.




Sunt parinti care atunci cand exista o problema dau imediat vina pe copil sau la polul celalalt dau imediat vina pe cadrul didactic si sistemul de invatamant. Aceste abordari nu sunt eficiente daca nu incercam sa vedem cum s-a ajuns la problemele respective sau daca sunt cu adevarat probleme de luat in seama.

Solutii nu vreau sa ofer pentru ca nu sunt eu specialista, cu atat mai mult cu cat intervine si faptul ca fiecare copil este unic in felul lui si deci manifestarile lui si rezolvarile sunt specifice. Ceea ce mi se pare important este faptul ca putem ignora anumite semne si lasa diferite probleme sa se acutizeze, iar rezolvarea va fi mult mai dificila mai tarziu. 


1. Copilul nu vorbeste despre scoala
Multi parinti isi intreaba copilul "Cum a fost azi la scoala?", raspunsul "Bine!" Pe care-l obtineam eu de fiecare data ma facea sa fac exercitii de numarat pana la 10 ca sa nu ma enervez (prea tare). Mai ales cand auzeam de la alti parinti cate in luna si in stele despre fiecare minut povestit de copil, iar eu cand insistam nu obtineam decat "Nu mai tin minte.". Cum copilul mergea si cateva ore la afterschool atunci posibilitatea mea de a mai afla ceva despre scoala se reducea considerabil. Bine ca nu era nimic in neregula cu scoala era doar abordarea mea gresita, iar cu timpul am inceput sa invat sa pun intrebari diverse si sa aflu mai multe, dar am si inteles ca este genul copilului acela de a povesti doar cand erau evenimente care i se pareau iesite din comun si nu doar lucruri care tin de rutina.

Mult mai tarziu am aflat ca intrebarile despre scoala trebuie sa se refere si la alti copii. Veti spune ca va intereseaza mai putin alti copii, sunt de acord, dar daca doamna tipa sau ameninta alti copii (chiar daca nu direct copilul vostru) atunci pot aparea probleme si veti pierde mult timp sa gasiti cauzele.

"Nu vreau sa vorbesc despre scoala!" Va doresc sa nu auziti niciodata acest raspuns deoarece el indica clar probleme majore. Eu l-am auzit din gura unui copil de trei ani in formula "Nu vreau sa vorbesc despre gradinita!", deci probleme pot aparea la toate varstele cand incepe o noua etapa.


2. Copilul are simptome severe sau mai putin severe in fiecare dimineata
Pentru ca scoala a inceput de doua saptamani, emotiile celor aflati la primul contact cu ea ar trebui sa nu mai existe, daca totusi il doare burtica, capul sau mai stiu eu ce in fiecare dimineata este foarte probabil ca acest lucru sa va spuna ca se intampla ceva la scoala cu care el nu poate sa se impace.

Nu uitati ca la varste fragede capacitatea de a intelege si a explica ce se intampla a copilului este destul de redusa si chiar daca aveti o relatie foarte frumoasa cu copilul, faptul ca el nu intelege ce se intampla il va determina sa nu va spuna nimic sau sa va povesteasca lucruri importante ca pe un fapt divers.


3. Probleme cu disciplina
Ati ajuns deja pe lista spusa sau nespusa a doamnei cu copii indisciplinati. In cazul in care stiti ca aveti un copil nazdravan, probabil ca v-ati linistit, sigur nu v-a spus ceva nou. Totusi ar fi bine sa vedeti, cu lux de amanunte, cum se manifesta aceasta indisciplina, deoarece pe termen lung am vazut ca se poate transforma in probleme cu doamna de genul ("Doamna are ceva cu mine.") si chiar frustare deoarece copilul fiind calificat "nazdravan" poate fi acuzat si in situatii cand el nu a facut nimic, iar altii da. Mai mult relatia cu colegii poate fi afectata deoarece un copil mai puternic care vrea sa se joace, la fel ca altii, poate provoca disconfort sau chiar rani altor copii si asta va duce in timp la refuzul de a se juca cu el, poate chiar izolare, iar pentru voi discutii jenante cu ceilalti parinti.


4. Probleme cu ceilalti copii
Aici este capitolul cel mai delicat, dupa ce s-a despartit de prietenii de la gradinita, dureaza putin timp pana apar noi prieteni. Poate aparea si situatia in care copilul nu-si face prieteni la scoala deoarece copiii de la afterschool, cu care petrece mai mult timp, suplinesc aceasta necesitate. Totusi este bine sa fiti vigilenti in cazul in care nu apar in scurt timp nume pomenite mai des.

Un alt fenomen care poate duce la probleme cu alti copii este dorinta celui mic de a fi la fel cu cei din jur. In cazul in care va place sa-l aranjati vestimentar mai deosebit sau sa-i oferiti accesorii rare, aveti grija ca acest lucru sa nu devina obiect de glume neplacute pentru cel mic.

Aveti grija la ticuri sau alte manifestari comportamentale sau verbale (existenta in vocabularul copilului a unor regionalisme preluate de la bunici) si aceste lucruri pot duce la glume si la o usoare izolare a copilului, care nedescoperita de parinte si neexplicata poate avea consecinte pe termen lung.

Lipsa raspunsurilor la ore, din timiditate sau prea multe emotii poate duce la catologarea intr-un fel neplacut a copilului. Intr-o lume in care cei indrazneti sunt destul de multi, iar reactiile rautacioase pot sa-i afecteze pe cei mai politicosi, timizi sau doar bine-crescuti.


5. Probleme cu doamna
Aveti deja niste semne de intrebare legate de relatia copilului cu doamna invatatoare? Ati analizat situatia? Dupa identificarea cauzelor luati masuri in cel mai scurt timp. Sigur lucrurile nu vor merge mai bine daca nu interveniti, mai mult exista riscul sa se simta copilul abandonat la scoala si nevoit sa se lupte cu ceva ce-i depaseste puterile.


6. Probleme din existenta a doua doamne
Copilul merge la scoala si are o doamna invatatoare, dar el merge si la afterschool unde este alta doamna invatatoare. In cazul in care cele doua doamne nu au acelasi stil de predare, atunci puteti avea probleme serioase. Copilul pe cine sa creada, pe care din doamne. Mai mult sunt situatii cand apare o lupta surda intre cele doamne, iar consecintele le suporta doar copilul deoarece el se intalneste cu fiecare dintre ele si este intr-un fel mesagerul problemelor dintre ele.


7. Probleme din experienta parintilor cu scoala din vremurile copilariei
Fiecare din noi trece printr-un numar de experiente care ne marcheaza mai mult sau mai putin. Avand in vedere ca pe vremea noastra metodele utilizate in scoala contineau si aspecte negative de tipul pusului la colt, bataia cu linia, cu palma, trasul de urechi, umilinta, este logic ca ele sa ne supere daca auzim de acest lucru in societatea de astazi. Ceea ce este trist este faptul ca mai sunt destul de multi parinti care cred ca acele metode i-au ajutat si sunt de acord cu aplicarea lor in continuare, ceea ce va duce la probleme in cazul in care intalniti un astfel de cadru didactic. Nu uitati, in ziua de astazi astfel de tratamente aplicate copilului se pedepsesc conform legii, deci nu trebuie tolerate. Totusi nu uitati sa analizati bine situatia si sa nu cadeti in cealalta extrema, daca doamna a ridicat putin glasul sa-i acopere pe copii poate nu este vinovata si de alte pacate, mai ales daca nu a tipat la cineva anume sau nu a folosit cuvinte jignitoare. Toti putem avea si zile mai putin bune.


8. Si copilul are dreptate si doamna are dreptate 
Intalnite mai rar, aceste situatii sunt destul de neplacute datorita faptului ca un copil explica mai putin clar o situatie neobisnuita, iar in multe cazuri prefera sa taca. Mesajul care ajunge la copil este contradictoriu pentru ca el stie ca are dreptate. Pe de alta parte, o eventuala disputa cu doamna va adanci problemele in loc sa le rezolve. Culegerea tuturor informatiilor necesare, de la copil, de la alti parinti sau copii (in cazul in care s-a facut multa valva) si chiar o discutie amicala cu doamna va poate ajuta mai mult decat daca va duceti la scoala, suparati, cu intentia de a "pune lucrurile la punct".


9. Existenta copiilor cu probleme medicale in clasa
Conform legii, dupa evaluare, copiii cu probleme (ex.: ADHD - tulburari comportamentale, sindromul DOWN etc.) pot frecventa scoli normale. 

In cazul in care apare un copil cu handicap locomotor, in scaun cu rotile, toata lumea priveste cu intelegere fenomenul, acest lucru fiind valabil pentru majoritatea problemelor fizice. 

In cazul problemelor psihice se schimba complet situatia. Este bine sa va informati cu privire la problemele pe care le are acel copil caci este pacat sa raniti sufletelul unui copil cu sindrom DOWN, care are de obicei o fire foarte linistita si singurele lui probleme sunt ca va raspunde mai greu la intrebari, ceva in genul unui copil de nota 7-8 cand stie de 10, iar ceea ce se vede la exterior este doar aspectul fetei. Pe de alta parte, un copil cu ADHD arata identic cu orice alt copil, dar atunci cand pe langa tulburarile generate de problemele medicale (pe care le gasiti pe net) "sufera" si de o acuta lipsa de educatie, apar o multime de situatii neplacute, care fac viata grea atat copiilor din clasa, cat si doamnei. Deci, problema este de fapt cea de educatie, in acest al doilea caz, iar informandu-va puteti sa puneti problema corect la sedinta cu parintii fara sa ajungeti in situatii delicate de a alege intre a va muta copilul din clasa sau a face presiuni asupra parintilor copilului de a gasi ei o solutie.


10. Autoritatea adultului
Copiii sunt invatati sa asculte de parinti, de cadre didactice, de doamna doctor etc. Atunci ei vor accepta (de cele mai multe ori) cand un alt adult din scoala le va cere ceva ce poate nu doresc sa faca. Spre exemplu, in cazul vaccinului copilul poate fi "luat de val" atunci cand doamna asistenta impreuna cu doamna invatatoare organizeaza vaccinarea. In cazul in care copilul este deja vaccinat atunci trebuie sa-i explicati cu lux de amanunte ce trebuie sa faca si ce dovezi (adeverinta in copie) trebuie sa aduca pentru a fi credibil intr-un timp foarte scurt deoarece adultii implicati fiind confruntati cu o multime de copii speriati pot sa nu inteleaga despre ce este vorba. In era telefoanelor, cei mici trebuie sa aiba curajul sa ceara intr-un mod hotarat dreptul de a comunica cu unul dintre parinti de fiecare data cand au de a face cu o situatie neobisnuita. Chiar puteti sa stabiliti un cod de urgenta, care sa va ajute sa identificati apeluri prioritare, atunci cand sunteti foarte ocupati la serviciu. 


11. Emblema de tocilar
Copiii care invata foarte bine sunt apreciati de doamna si sunt laudati de majoritatea adultilor intalniti, dar nu uitati ca pentru ei este foarte important sa fie apreciati de colegi si nu catalogati "tocilari". Poate voua nu va pasa si explicatia pe care i-o oferiti copilului este aceea ca exista invidie etc. Eu consider ca este bine sa ajutam copilul si la integrare deoarece munceste foarte mult si este pacat sa primeasca, ca rasplata, niste clipe triste. Vedeti ce este pentru el cel mai de dorit lucru sau ce au (in opinia lui) copiii populari si el nu, astfel, cu putin efort din partea voastra si intelegere puteti sa-l ajutati sa fie "tare" in toate domeniile.



Acestea au fost cateva din aspectele pe care eu am vrut sa le subliniez, mai ales pentru parintii care au copii in primele clase. Unele dintre aceste probleme pot aparea si in clasa a V-a, dar atunci discutia este mult mai usoara si aflarea cauzelor mai facila. 

Poate vi se pare ciudat ca insist sa va informati cat mai mult despre ce se intampla cu copilul, dar in contextul in care trebuie sa va impartiti in atat de multe parti, este posibil ca uneori sa ascultati doar pe jumatate povestile celui mic sau chiar sa nu apucati sa o faceti. Totusi ...

Este bine daca aveti cunostinte cu copii mai mari (va puteti verifica temerile mai usor) si incercati sa stabiliti contacte macar cu un alt parinte din clasa pentru a avea mai multe surse pentru aceeasi "patanie". Conditie obligatorie datele de contact ale doamnei. 

Deci e bine sa fim atenti la detalii, dar nici sa nu exageram.




Un comentariu:

Unknown spunea...

Un articol bun din care avem de invatat cu totii! Multumim!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.