joi, 14 august 2014

Examenul "Ket for schools" - idei pentru pregatirea copilului de catre parinte



V-am "spus" intr-o postare anterioara - Examenul "Ket for schools" - informatii pentru parinti - o multime de detalii legate de acest examen pentru a putea fi un parinte bine informat. In acelasi timp, am promis ca voi reveni cu o noua postare, cu idei pentru pregatirea copilului de catre parinte.






In primul rand vreau sa precizez ca aceasta pregatire nu este dificila de realizat de catre un parinte care are niste cunostinte de limba engleza. Nu trebuie sa fiti profesor sau sa cunoasteti  engleza la un nivel avansat pentru a deveni un ajutor pentru copilul vostru. Trebuie doar sa va descurcati cu materialele si sa ajutati copilul mai mult la cum sa invete decat la ce sa invete. Singurele probleme pe care le puteti avea sunt cele la pregatirea probei (orale) "Speaking", dar in aceasta etapa intrebarile/ raspunsurile sunt destul de simple.


Planificarea

Primul pas este planificarea examenului. In general, sunt doua sesiuni, una in toamna  (octombrie - noiembrie) una in primavara (mai), conform Bristish Council. In cazul in care scoala a devenit centru de examinare prin parteneriat cu British Council sau apelati la un alt furnizor, atunci examenele pot avea alta data.

Noi am optat pentru sesiunea din vara (iunie) deoarece am vrut sa las copilului vacanta libera de stres si ore de pregatire, acesta este si motivul pentru care ideile mele de pregatire au in vedere perioada anului scolar.

Al doilea pas este planificarea orelor voastre de engleza cu copilul. Eu am optat pentru "de doua ori pe saptamana". Motivele mele:
- durata de 1-2 ora / pregatire, care nu oboseste atat de mult;
- cu cat e mai des cu atat  e mai bine, copilul uita mai putin de la o ora de pregatire la alta;
- adaptare mai rapida, in cazul in care exista factori care va ingreuneaza desfasurarea orelor asa cum le-ati planificat.

Pentru a face o planificare riguroasa, trebuie sa primiti intai orarul pentru a vedea gradul de incarcare al copilului pe fiecare zi a saptamanii. 

Al treilea pas, alegerea materialelor pe care le veti utiliza la pregatire si stabilirea numarului de ore necesar pentru pregatire si recapitulare.


Materialele

Materialele uilizate de mine, la pregatire, au fost de doua tipuri:
- gratuite;
- contra cost. 

A) gratuite
Am folosit doar un indrumar privind gramatica necesara si acest vocabular (chiar de la Cambridge). Nu neg ca am cautat si descarcat o multime de informatii (daca aveti timp puteti sa va faceti materiale frumoase de pe net), am realizat si eu unele materiale, (ex. 3 pagini consacrate "Wh" questions, adunate de pe vreo 6-7 site-uri cu exemple dragute, explicatii clare si tabele) dar mi-am dat seama ca din lipsa de timp trebuie sa apelez la materiale contra cost, facute de specialisti.

Vocabularul de la Cambridge (amintit si mai sus), specific testului KET, care este de fapt o lista de cuvinte fara definitii, l-am utilizat astfel: cate o 1/2 pagina pentru ora de pregatire trebuia citita si tradusa in romaneste, iar in limita timpului disponibil si a complexitatii cuvantului citeam impreuna explicatia din dictionarul on-line Cambridge.


B) contra cost
Cele mai accesibile si mai numeroase materiale de pregatire pentru "KET for schools", le-am gasit pe acest site.  (cautati cu ambele variante "KET for schools" si "KEY for schools" si veti obtine destul de multe rezultate).

Atentie la urmatoarele aspecte:
- exista aceeasi carte in doua variante: o varianta cu raspunsuri si alta fara. V-o recomand pe cea cu raspunsuri.
- o carte poate avea un CD incorporat, verificati ca respectivul sa cuprinda toata partea audio care va este necesara, ca eu m-am pacalit. Am luat o astfel de carte si cand am vazut CD-ul nu am mai stat sa citesc ce cuprinde. El era de fapt un CD suplimentar - un bonus. CD-urile, necesare mie, se vindeau separat.

Eu am folosit:
  • Complete Key for Schools Student's book with answers with CD-ROM - acesta este manualul dupa care am lucrat noi (la aceasta m-am pacalit - am si rasfoit-o si nu mi-am dat seama, din neatentie, ce contine CD-ul, ca de scris, scrie ) + Complete Key for Schools Class Audio CDs (2) - Acesta este suportul audio fara de care pregatirea nu o sa mearga prea bine. Am experimentat metoda de a citi textul audio dupa transcrierea de la finalul cartii, pentru o lectie, pana am luat CD-urile, dar nu merge; este vorba de rapiditatea pronuntiei si accent.

  • Complete Key for Schools Workbook with answers with Audio CD - acesta este un caiet pe aceleasi capitole ca si manualul, dar cu alte exercitii scrise sau audio (aici CD-ul contine toata partea audio necesara :), mie mi s-a parut chiar un pic mai dificil decat cartea, mai ales la partea audio. E bun pentru teme sau pentru completarea pregatirii cu exercitii noi pe aceeasi tema.
Pentru doritori, mai exista o carte a profesorului si un ajutor pentru explicatii, dar in cazul meu nu am considerat justificata achizitia lor deoarece nu aveam timp de mai mult, nici eu, nici copilul.


  • KET for Schools Trainer Practice Tests with Answers & Audio CDs (2) - aceasta a fost cartea noastra pentru pregatirea examenului. Are 6 teste, despre care am crezut ca sunt putine, dar doua dintre ale au foarte multe explicatii si dureaza parcurgerea tuturor informatiilor.  
Nu stiu daca sunt cele mai bune de pe piata, dar eu am fost foarte multumita de pregatirea realizata pe baza lor, iar daca compar pretul lor cu pretul unui curs am facut o economie serioasa.


Varianta 1 de pregatire

In esenta, varianta 1 se bazeaza pe impartirea celor 14 capitole ale manualului (Complete Key for Schools Student's bookpe o perioada de timp rezonabila, astfel incat sa ramana 1 luna dupa terminarea "materiei", in care sa lucrati doar teste dupa cartea a doua (KET for Schools Trainer Practice Tests). Acest tip de planificare este utila copiilor care trebuie sa mai invete notiuni noi de gramatica, cuvinte etc.

Pentru aceasta varianta aveti nevoie de minim 28 de sesiuni de pregatire (nu am spus ore pentru a nu se confunda ora de pregatire cu ora de 60 de minute), adica 1 capitol impartit pe doua sesiuni deoarece sunt foarte multe notiuni importante de retinut, desi sunt doar aprox. 6 pagini/ capitol . La gramatica notiunile sunt descrise intr-un capitol final pe care este bine (in opinia mea) sa le integrati in capitolul de studiu curent deoarece au explicatii clare + doua, trei exercitii pentru fixare.

In plus aveti nevoie si de ore alocate recapitularii propuse de manual dupa fiecare doua capitole.

Nu uitati de caietul de teme, are si el rolul lui si aprox. 4 pagini/ capitol, din care 1 pagina de vocabular suplimentar.

In luna alocata pregatirii pentru examen,  puteti imparti cele 8 sesiuni de pregatire la cele 3 parti ale ale examenului si astfel puteti face o recapitulare consistenta si totodata vedeti, dupa corectare, cam ce punctaj ar obtine copilul. Atentie! Cartea de teste pe care am lucrat-o noi poate necesita chiar mai mult de 1 luna. Cartea contine pe langa teste complete (pe care copilul le poate rezolva in aprox. 1-2 h/ test) si doua teste analizate in detaliu pentru fiecare parte componenta (ex. Reading and Writing ->9 parti (de fapt 10 deoarece exista 3a si 3b), Listening - 5 parti si Speaking 2 parti).


Varianta 2 de pregatire

Aceasta varianta foloseste tot materialele de mai sus, dar porneste de la sfarsit catre inceput concentrandu-se pe formatul examenului si este buna pentru cei care doresc doar o recapitulare intr-un timp cat mai scurt.

Exemplu:
Luati cartea de teste si cititi tot ce este scris pentru o parte atat pentru testul 1, cat si pentru 2 apoi lucrati tot ce este in manual la partea respectiva, identificand cu ajutorul cuprinsului locul acestora in diferite capitole.
Concret:
1. Cartea de teste -  Test 1 Reading and Writing Part 1 - Training + Exam Practice
2. Cartea de teste -  Test 2 Reading and Writing Part 1 - Training + Exam Practice
3. Manual  - Cap. 7 - Part 1
4. Manual - Cap.13 - Part 1
5. Manual - Ghidul de pregatire a examenului - Part 1
(optional) Caiet
6. Cartea de teste - Testul 3 - Part 1 - doar copilul pentru a vedea punctajul

La final copilul rezolva singur testele 4-6 + testele on-line.

La prima vedere aceasta varianta poate parea haotica, dar functioneaza atunci cand sunt necesare exercitii pentru recapitulare si nu o structura logica pentru asimilare. 


Noi am facut o struto-camila adica am inceput cu vaarianta 1 (cea mai buna) si am continuat cu varianta 2 (cea mai rapida).

Atunci cand faceti planificarea trebuie sa va mai ganditi si la:
- vacanta - fara engleza ca altfel nu mai prindeti copilul la pregatire;
- evaluarea finala pentru clasele IV si VI;
- teze pentru gimnaziu;
- concursuri (daca sta sambata de la 9-12 la un concurs scolar e posibil sa nu mai puteti face pregatire in acel weekend)
- rezerva de timp (copiii mai racesc, mai apar si alte evenimente placute sau neplacute).


Examenul pe computer

Cand veti face pregatirea cu cel mic, veti lucra mai mult ca sigur pe hartie (manual, carte de teste etc.), examenul pe computer presupune ca toate raspunsurile sa fie scrise pe computer.

Optiunea de a da examenul pe computer are avantaje:
  • de multe ori copilul doar selecteaza, dispare riscul de a copia gresit raspunsul pe foaia de examen;
  • pe ecranul calculatorului exista un ceas care arata copilului cat timp mai are la dispozitie;
  • posibilitatea de a naviga rapid intre intrebari si de a pune "semne" la intrebarea la care e nevoie sa se intoarca pentru a mai verifica o data raspunsul;
  • numararea automata a cuvintelor la partea in care trebuie sa scrie un e-mail;
  • pretul examenului mai mic;
  • rezultatele sosesc mai repede;
  • s.a.
 dar si dezavantaje:
  • cel mai mare dezavantaj este la "Listening" unde copilul trebuie sa scrie cuvinte dupa dictare, mai ales in cazul numelor/ denumirilor care se spun pe litere si care se succed destul de repede. Copilul este bine sa se familiarizeze cu pozitia literelor pe tastatura pentru a nu pierde timp pretios deoarece poate sa nu mai "auda" urmatoarele litere. 
  • copilul nefamiliarizat cu testul pe computer va pierde timp si cu acomodarea rezolvarii pe ecran si cu descoperirea unor functii simple (cum da mai jos, cum navigheaza intre intrebari etc.), chiar daca exista indrumari initiale, totusi sunt si emotii;
aici gasiti cum arata examinarea pe calculator (e posibil sa nu functioneze pe toate motoarele de cautare).


Mult succes parintilor care aleg sa-si pregateasca singuri copiii! 



Actualizare aprilie 2016:

  • Examenul KET atesta nivelului A2 de competenta lingvistica, promovarea lui cu peste 140 de puncte (Pass with Distinction) corespunde nivelului B1. Modul in care se citesc rezultatele unui astfel de examen sunt precizate aici.
  • Ordinul anual MECS din ultimii doi ani 2014-2015, 2015-2016 prevede in mod clar ca acest tip de certificat permite copiilor din clasa a VIII-a sa-si echivaleze proba de verificare a cunostintelor de  limba moderna atunci cand opteaza pentru o clasa cu predare bilingva. (Recomandare: a se verifica anual ordinul pentru eventualele clarificari si/sau modificari).


8 comentarii:

Sani spunea...

multumesc pentru indrumari. mi-au fost de un real folos! :)

Anonim spunea...

EXCEPTIONAL ARTICOLUL! MULTUMIM DE AJUTOR!

Anonim spunea...

Revin cu o intrebare. De unde ati achizitinat cartile si aproximativ la ce pret?

Loredana spunea...

De la Centrul de carte straina ”Sitka” (www.cartestraina.ro). Preturile variau intre 60-120lei / carte, iar CD-urile erau incluse. Dar daca sunteti interesat(a) de materiale gratuite copiati acest link https://vk.com/topic-77391349_31748923, puneti-l in bara de cautare si gasiti o multime de carti scanate si fisiere audio pentru KET, PET si FCE. Eu am descarcat pentru PETfs mai mult decat a-si fi putut cumpara vreodata.

Anonim spunea...

Va multumim,articolul este foarte util!Felicitari!

Unknown spunea...

Asta voi cumpara si eu multumim pentru informatii .😍

ioana fodo spunea...

Multumesc si eu ! Foarte util ! Nu stiam de unde sa o apuc

Unknown spunea...

MULTUMESC!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.