joi, 3 iulie 2014

Alfabetul - Fisa pentru limba engleza


Pentru ca am promis intr-o postare anterioara (Fisele de recapitularea impiedica uitarea - limba engleza) m-am gandit sa continui cu o fisa, tot din categoria notiunilor mai greu de pastrat in memorie - Alfabetul.

In primul rand de ce este asa de importanta memorarea alfabetului in limba engleza?


In opinia mea, memorarea alfabetului in limba engleza (...si pastrearea lui in memorie :) este foarte importanta datorita diferentelor majore intre scrierea si pronuntarea unor nume. La toate concursurile de limba engleza (partea orala) se solicita spunerea numelui copilului, pe litere. La partea de audio nu scapa de recunoasterea literelor ce alcatuiesc diferite nume de persoane, strazi etc.

Mai mult, in toate calatoriile, la rezervarea unei camere sau la inscrierea intr-un registru, copilul se va intalni cu aceasta cerinta. In convorbirile telefonice, este necesara spunerea pe litere a numelui si a adresei de mail, dar si recunoasterea rapida a literelor atunci cand alta persoana isi va spune numele pe litere. 

Necesitatea aceasta de a spune pe litere un cuvant nu este specifica limbii romane unde exista reguli clare, deci copilul va trebui sa se obisnuiasca cu diferentele pe care le impune limba engleza. Mai mult, capcana pe care o intind literele a, e, i - care se pronunta "ei", "i:" si "ai" nu este de neglijat pentru o persoana mai putin familiarizata cu pronuntia alfabetului.

Totusi nu am uitat ca avem de lucru cu niste copii, carora putem sa le spunem de "n" ori cat este de important, dar daca nu-i ajutam sa retina, degeaba.

Metoda care a dat rezultate la noi are la baza acest cantecel - Phonics Song 2 - si presupune memorarea cantecului, pentru a face durabila memorarea alfabetului.

Trebuie sa precizez ca sunt foarte multe cantece cu alfabetul care pot placea mai mult copilului tau, atunci nu trebuie decat sa pui imaginile potrivite cu cantecul lor preferat, cam asa.



Acesta este motivul pentru care fisa mea are o coloana libera in care sa poti pune ce imagini doresti, la fiecare litera.

Scrierea pronuntiei poate sa nu fie de foarte mare ajutor la inceput, dar familiarizeaza copilul cu existenta ei te scuteste, mai tarziu, de refacerea fisei. Mai mult intr-o fisa mai veche eu am adaugat si cum "se spune pe romaneste". (vei gasi diferite modalitati de scriere fonetica a literelor, sursa mea a fost o carte de invatare a limbii engleze fara profesor).




Atentie! Pronuntarea literei "z" este diferita in engleza britanica fata de cea americana de aceea vei intalni cantece in care se spune "zed" (exemplu) si altele cu "zi:" (exemplu).

Si pentru amuzament, am scornit o "pedeapsa" atunci cand copilul greseste (prea des), folosim un alt cantecel care ne amuza de fiecare data cand il punem - The Alphabet Chant from Super Simple Songs.

Iata cateva idei frumoase si de la altii: 
- un tabel (la sfarsitul articolului) cu reguli de pronuntie ale alfabetului 
- o fisa cu o grafica foarte frumoasa 
- aceasta fisa poate sa va ofere idei pentru un poster 
- o fisa de colorat 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.