sâmbătă, 7 iunie 2014

Transdisciplinar din perspectiva parintilor



Abordarea transdisciplinara este directia catre care se indreapta educatia formala a copiilor nostri. 

Noi, parintii, trebuie sa tinem pasul cu schimbarea si sa ne adaptam, adica, sa incercam si noi sa lucram altfel cu copiii nostri. Mie imi place foarte mult acest trend deoarece mi se pare ca duce activitatea de invatare pe un drum mai usor de parcurs de copil si mai placut.

Dar ce inseamna transdisciplinar pentru un parinte si cum ai putea sa-l aplici in vacanta?



Inseamna sa abordati un subiect din perspectiva mai multor discipline. Nu discutati cu copilul separat matematica, romana, biologia etc. ci discutia porneste de la un subiect care poate fi orice ne inconjoara: apa, focul, o planta, o personalitate, o carte etc. si  se extinde pastrand subiectul central, dar analizandu-l din unghiuri diferite.

Definitii, istoric si explicatii ale conceptului gasiti in aceasta prezentare din care va citez un paragraf:
"Transdisciplinaritatea - ceea ce se află în acelaşi timp şi între discipline, şi înăuntrul şi dincolo de orice disciplină."
Dar sa lasam partea teoretica pentru cei care se ocupa de sistemul de invatamant. Un parinte (zic eu) trebuie sa se familiarizeze cu partea practica, adica modalitatile de lucru efectiv, iata de ce am selectat cateva exemple, elocvente si cu grad diferit de complexitate, care sa va ofere ideile necesare pentru cei care doriti sa lucrati altfel cu copiii. 


1) Apa 
Acesta este un element prezent in viata noastra de zi cu zi, dar intr-o abordare transdisciplinara, la nivel complex, pentru elevii de liceu, ea a fost tratata astfel:
1. la nivel "filosofic" - ca simbol in ritualuri, proverbe si zicatori etc;
2. la nivel stiintific - element chimic, din perspectiva biologiei, a geografiei etc.
3. la nivel artistic - ipostaze ale apei in literatura, muzica, pictura etc.
Acest proiect a fost realizat de Colegiul National "Moise Nicoara", din Arad si a fost impletit in saptamana "Altfel" cu deplasari la Turnul de apa din localitate. (cititi mai multe despre aceasta experienta aici).



2) Stefan cel Mare
O altfel de abordare a unei figuri istorice:
limba si literatura romana - ex.: "Muma lui Stefan cel Mare", de D. Bolintineanu, "Stefan cel Mare si Vrancioaia", Dumitru Almas;
matematica - ex. pentru a putea afla cati ani a domnit Stefan cel Mare sau numarul de batalii, copiii trebuie sa rezolve o probleme cu produs, micsorare, marire. 
educatia muzicala - ex.: cantec "Stefan, Stefan, domn cel Mare"
educatia plastica - ex.: realizarea sabiei lui Stefan cel mare
biologie - ex.: stejarul
pictura - ex.: porteretul domnitorului
calculatorul - ex.: se fac cautari pe internet referitor la ctitoriile domnitorului
si imnul tarii a fost adus in discutie in acest proiect realizat foarte frumos de o doamna invatatoare pentru clasa a IV-a (vezi aici cele 20 de pagini ale proiectului, textul integral poate fi vizualizat doar daca ai cont pe site). Un alt aspect care mi-a placut este modul in care a integrat un joc de puzzle, fise de colorat si pentru evaluat. In concluzie, un proiect superb.


3) Un roman 
Romanul "The River" este continuarea romanului "Toporisca", despre care v-am vorbit cu ceva timp in urma in aceasta postare.

Astfel studiul romanului a fost imbinat cu:
arta - pentru ca romanul nu a fost ilustrat li s-a cerut copiilor sa ilustreze un pasaj citit;
radioul - transformarea unui pasaj din carte intr-o secventa radiofonica;
matematica - in cat timp reuseste sa fie dus personajul la spital, studiind harta (geografie) pentru a stabili traseul;
stiinta -studiul tantarilor (deoarece personajele au fost muscate de tantari) si al fulgerului (responsabil pentru ranirea unuia dintre personaje).
Aici gasesti materialul in limba engleza.


Exemplele sunt foarte multe si proiectele diverse se bazeaza pe imaginatia celui care le concepe si pe nivelul copilului caruia i se adreseaza.

Daca va place ideea si vreti sa incercati, acum este momentul propice deoarece vine vacanta. Pe mine ma incanta ideea de a inlocui caietul de vacanta, clasic, cu un proiect mult mai interesant, in functie de cum isi va petrece copilul vacanta.

Cam asa ma gandesc eu ca ar putea arata un astfel de proiect: 
Varianta 1 - La bunici
Geografie - harta - traseul de acasa la bunici, forme de relief etc.;
Stiinte - mini ierbar cu plante stranse de pe camp/ din padure sau chiar "furate" din gradina;
Istorie - ce evenimente s-au petrecut in trecut fie unde locuiesc bunicii, fie in perioada cand el se distreaza in vacanta;
Matematica - probleme cu gainile din curte, morcovii din gradina etc.
Limba romana - poezii cu tema la bunici sau animalele din curte, o carte de aventura, o compunere cu copacul in care s-a catarat sau un jurnal zilnic de impresii etc.
Muzica - in functie de dispozitivele avute: radio - ex.: ce cantece a auzit despre vara sau cel mai nou hit al verii; CD player/ telefon - puteti face o selectie cu muzica inainte de plecare
Desen - cate desene vrea, cu ce-i place cel mai mult din jurul lui: catelul / purcelul, copacul preferat, bunica etc.
Acest proiect cred ca va fi lucrat cu mult mai multa placere de copil mai ales daca realizati impreuna planul, de acasa, iar el isi aduce contributia cu tot ce i se pare interesant. 


Varianta 2 - In concediu, in Grecia
Geografie - harta - localizarea locului unde va veti petrece concediul, forme de relief, prognoza etc.;
Istorie - vestigii ale civilizatiei grecesti, mitologie, alte informatii pentru varsta lui in functie de locul unde mergeti;
Stiinte - ce plante sunt in jur si/ sau discutii despre apa marii, nisip, valuri etc.;
Matematica - (la intoarcere) probleme in cu numarul de zile de concediu, kg. de nisip etc.;
Limba romana - "Hotul fulgerului", de Rick Riordan (o aventura draguta cu zeii olimpului si un baiat american din zilele noastre) - premiu dupa citirea cartii poate fi filmul cu discutii interesante privind modul in care si-a imaginat cartea vs. imaginile din film, Legendele Olimpului, jurnal de calatorie realizat de copil etc.;
Muzica - muzica din folclorul grecesc "asezonata" cu un pic de muzica populara romaneasca si o multime de discutii. De ce nu si ultimul trend in muzica usoara din ambele tari.
Arta - aici aveti o multime de variante desene la malul marii - rasaritul, sculptura, pictura etc.;
Engleza - alfabetul pentru a aputea sa-si spuna numele pe litere la hotel, saluturi, etc.;
Aceste sunt numai cateva idei, dar in functie de locul unde va veti petrece concediul puteti adauga o multime de lucruri interesante care pot fi realizate inainte de plecare, in timpul sejurului sau in tihna, la intoarcerea acasa.

Eu cred ca si vacanta poate fi un prilej de cunoastere, daca gasim metode placute si reusim sa captam atentia copilului. Trebuie sa-i aratam ca a invata nu inseamna doar "scoala" ci inseamna o adevarata lume minunata care de abia asteapta sa fie descoperita.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.