marți, 17 iunie 2014

3 lucruri importante despre lista de lecturi suplimentare pentru vacanta - clasa a IV-a


Ieri am primit lista de lecturi suplimentare si, rasfoind-o, m-am gandit ca e important sa va spun cateva lucruri care sa va ajute in achizitionarea cartilor dorite.

Sunt sigura ca si pentru voi conteaza pretul, locul achizitiei, dar si gradul de complexitate al listei, precum si alte mici informatii care sa va ajute in momentul cumpararii. Am adaugat si cateva recomandari pentru cei care au terminat clasa a IV-a si care nu au la dispozitie o lista cu lecturi pentru vacanta.




1. Pretul unei carti
Atunci cand cumperi o carte in timpul anului scolar este posibil sa nu simti asa mult diferenta de 5-10 lei la pretul unei carti. In cazul listei de lecturi suplimentare, ea devine considerabila cand multiplici chiar cu 10 uneori.

Multi dintre noi au vazut pe internet si uneori pe diferite "tarabe", romane cu 5-7 lei. Pe unii parinti chiar i-am auzit comentand ca este prea ieftina cartea deci nu o cumpara deoarece este posibil sa nu fie tot romanul.


Aceste carti, mai ieftine, contin tot textul romanului, reducerea de pret constand din:
- calitatea hartiei (nu este foarte lucioasa si este mai subtire);
- coperta (este subtire, "necartonata", fara foarte multe detalii grafice);
- textul (fara o formatare speciala la inceput de pagina/ capitol etc. si de obicei cu caractere mai mici pentru a rezulta un numar de pagini redus, dar este in regula pentru citit);
- ilustratii (de obicei nu exista).

Acesta este motivul pentru care o carte in format cartonat, cu ilustratii si scrisul mai mare costa mai scump, dar din punctul de vedere al continutului nu sunt diferente.



Ex.: Enciclopedia zmeilor, de Mircea Cartarescu - 54 lei (in editie superba cu ilustratii frumos realizate, hartia de o calitate deosebita, scris mare cu tot felul de inflorituri, coperta cu scris in relief etc., dar si pretul este pe masura)








Surprize aveti doar in cazul in care titlul cartii difera de original deoarece atunci trebuie sa verificati sa nu fie doar un numar limitat de capitole, dar de obicei prelucrarile sunt evidentiate:

Invat sa citesc! Pinocchio

Ex.: Invat sa citesc! Pinocchio - aprox. 4,5 lei










2. De unde cumparam?
Marea majoritate a parintilor, iau lista si merg in cea mai apropiata librarie, apoi sufera o schimbare la fata cand vad pretul total.

 Eu sunt fan cumparat carti pe internet si sa va spun de ce:
- pretul este mai ieftin (numarul redus de angajati si spatii inchiriate se reflecta in pret);
- transport gratuit (in functie de site) si ti se livreaza unde doresti acasa sau la serviciu;
- facilitati diverse la cumparare;
- wishlist - imi incarc toate cartile pe care le vreau in aceasta lista (disponibila dupa ce iti faci cont) si cand doresc le transfer in lista de cumparare si comand.
- facilitatea "rasfoieste" - vrei sa vezi cum arata o carte cauta oriunde pe internet, dupa titlu, rasfoieste-o si cumpar-o de unde este mai avantajos pentru tine.
 (Aceasta postare nu este un articol platit, poti sa ma crezi sau nu, dar incearca si vorbim dupa.)

Daca totusi vrei sa mergi intr-o librarie clasica, ia-l si pe cel mic, lasa-l sa zburde printre rafturi si sa stranga el cu manuta lui toate cartile, astfel trezesti placerea de a cumpara carti.



3. Gradul de complexitate al lecturilor recomandate
Liste de lecturi gasesti pe internet o multime, unele facute de cadre didactice, altele de diferiti bloggeri, dar asa cum vorbeam intr-o postare anterioara (Planul de lecturi suplimentare) conteaza foarte mult nivelul copilului tau, cat a citit pana la acest moment si cat poate sa citeasca - cantitativ si calitativ. Degeaba ne suparam ca nu citeste sau sta prea mult pe o carte, daca acea carte este prea grea pentru nivelul lui.

Atunci cand trebuie sa citeasca carti mai grele, pentru a nu-i strica placerea pentru lectura, alterneaza-le cu carti mai usoare, distractive, eventual recomandari din anii anteriori pe care nu a apucat sa le citeasca.

Iata un exemplu cu liste pentru clasele V-VI, care se adreseaza copiilor care citesc la un nivel mai avansat.


(dati click pe poza pentru a mari imaginea si a putea citi continutul)

Ce parere aveti de aceste recomandari extrase din Regulamentul concursului national transcurricular de lectura si interpretare "Ionel Teodoreanu"?



Recomandari - Ce ar fi bine sa citim pentru clasa a V-a
Pentru ca la sfarsitul clasei a IV-a doamna invatatoare isi ia ramas bun de la copii si de multe ori lista de lecturi pentru aceasta vacanta lipseste, m-am gandit sa va ofer niste recomandari:
  • basme (se studiaza aceasta specie literara in clasa a V-a) - Petre Ispirescu, ex.:  Praslea cel voinic si mere de aur, Mihai Eminescu - Fat-Frumos-din-lacrima etc.
  • schite (si aceasta specie literara apare in programa de clasa a V-a) - I.L. Caragiale, ex.: Vizita, Bubico, D-l Goe etc.
  • Amintiri din copilarie, Ion Creanga - s-a studiat la capitolul "Autor. Narator. Personaj"
  • Poezii - Eminescu, Alecsandri (se studiaza elementele de versificatie)
  • Emil Garleanu, ex.:  Caprioara (s-a studiat la "Naratiune")
  • Mihail Sadoveanu, In Padurea Petrisorului (s-a studiat la "Descriere")
  • Gelu Naum, Cartile cu Apolodor
(Pot exista diferente intre textele studiate, in functie de manual, dar speciile literare sunt aceleasi.)


 Alte recomandari primite de noi, din literatura universala (carti mai noi):

Toporisca - Gary Paulsen

Minunea - R.J. Palacio

Percy Jackson si Olimpienii. Hotul fulgerului - Rick Riordan

Harriet spioneaza - Louise Fitzhugh

Jim Nasturel si Lukas, mecanicul de locomotiva - Michael Ende


Aveti nevoie de mai multe liste orientative pentru a putea sa va formati o opinie:
exemplul 1
- exemplul 2
exemplul 3


Va mai amintiti ce studiam noi in clasa a V-a





sursa: http://manualul.info/Romana_V_1993/








Atentie la romanul "La Medeleni", de Ionel Teodoreanu. El apare in recomandari chiar pentru clasa a IV-a, dar doar volumul 1. Cei care il aveti in biblioteca trebuie sa verificati ce varianta aveti: in 3 volume sau in 2 volume. Eu il am in varianta 2 volume de aceea vreau sa va atrag atentia ca nu este pentru cel mic tot volumul 1. Recomandarile se refera la volumul 1 in varianta tiparita in 3 volume deoarece acest volum 1 contine doar copilaria personajelor nu si adolescenta (in partea cu adolescenta sunt informatii pe care nu cred - as zice chiar ca sunt sigura - ca nu vreti sa le dati copilului de la aceasta varsta).


Lectura placuta micilor cititori!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.