luni, 17 februarie 2014

Un martisor usor de realizat de catre copil


Martisor quilling

Copilului meu ii place sa-si realizeze singur martisoarele pentru colege. Astfel martisoarele ei sunt unice, pune suflet in ele si poate oferi tuturor colegelor ceva dragut. Este adevarat ca si doamna invatatoare a incurajat copiii ca de 1 Martie sa-i ofere un martisor facut de manuta lor, nu unul cumparat de parinti. Pe cei care au adus si colegilor i-a laudat si astfel o incercare a devenit o traditie pentru copilul meu.







In anii anteriori copilul a realizat mai multe tipuri de martisoare din ce in ce mai grele, in arta numita quilling (detalii despre aceasta arta gasiti aici). In prezent noi dispunem de materiale si instrumente necesare, dar ceea ce o sa va prezint este foarte simplu, de efect si se poate realiza doar cu ce avem prin casa, fara nimic special.




Iata pasii pentru un martisor simplu de realizat pentru orice copil:



Pasul 1
Copilul a taiat o bucata de carton deschis la culoare. Acesta poate fi taiat in zig-zag pe margini (de mami sau tati), manual sau cu ajutorul unei foarfeci speciale.


Pasul 2 
Copilul a realizat o floare de quilling:
- interior de culoare deschisa. Cerc simplu si bine strans, care se poate face si fara instrumentul special de rulat.
- hartia din exterior se taie pana la jumatate cu o foarfeca normala. Se lipeste capatul de locul unde se termina prima culoare si se continua rularea. La sfarsit se lipeste capatul de cercul format. Iata un filmulet pentru ajutor. (Cel mic o sa taie de multe ori mai mult decat trebuie, adica toata fasia si o sa se supere ca nu-i iese, dar cu exercitiu sau un pic de ajutor, lucrurile vor iesi bine.)

Puteti folosi 2 fasii de aceeasi latime sau una mai ingusta, in interior, si una mai lata la exterior. Puteti folosi 2 sau chiar 3 culori ca in imaginea de mai sus.

Hartie o puteti confectiona din foi colorate taiate pe lungimea colii, la o latime de 0.5cm. Sfatul meu este sa cumparati gata facute, daca faceti mai multe martisoare, deoarece o punga care va ajunge pentru toate martisoarele costa pana in 10 - 15 lei si are cateva sute de bucati de hartie speciala de quilling si destul de multe culori.

Daca doriti sa lucrati cu un ac special pentru quilling atunci puteti cumpara unul sau puteti confectiona unul ca in acest filmulet. Am incercat si eu un instrument cu ac de cusut si sa stiti ca mi-a placut mai mult decat cel de la setul din poza de mai sus pe care l-am cumparat copilului.


Pasul 3 
(Optional) Copilul a lipit niste fasii subtiri, pe carton, pentru decor si a mai pus si niste paiete, ca avea de la un alt set. Puteti pune in loc de paiete, margele mici sau un punct de lipici cu sclipici. Noi am folosit pentru aceste fasii tot hartie de quilling, dar de 0.3cm.


Pasul 4
Copilul a umplut cu lipici cu sclipici interiorul. Acest lipici are avantajul ca lipeste floarea de quilling si creaza o imagine frumoasa pe centrul martisorului.
Atentie ca lipiciul uda cartonul si il poate ondula daca este in cantitate prea mare si cartonul prea subtire.


Pasul 5
Copilul a scris, cat de frumos a putut, 1 Martie cu o carioca.


Pasul 6
Am facut amandoua o fundita la un snur de martisor. Gasiti de cumparat sau le puteti folositi pe cele bune din anul anterior. Noi le-am prins cu capsatorul, dar a durat putin pana i-a reusit copilului prinderea frumoasa a funditei.


Pasul 7
Se pune intr-un ambalaj. Puteti folosi o punguta din anul anterior, o punguta cumparata sau puteti crea o cutiuta de carton. Noi am folosit pungute de plastic.

Aceasta este unul dintre martisoarele pe care le-a facut pentru colegele de la scoala.



Pentru doamna, copilul poate realiza un martisor cum sunt cele de mai jos, Dupa ce a lucrat pentru colege si are mana formata,ii va fi usor sa realizeze unul de acest fel.


Cutia de carton o puteti face desfacand o cutiuta mai veche de la un martisor si luand tiparul, apoi acesta il trasati pe cartonul vostru, decupati, indoiti si lipiti. Daca vreti sa acoperiti "fereastra" puteti taia o bucata dintr-o folie de protectie de plastic si cu lipici o atasati.


Puteti face un martisor si mai special, ca acesta din urmatoarea poza, dar e mai greu cu ambalajul, noi am facut si o cutiuta speciala, tot din hartie impletita, dar e mult de munca si copilul a avut nevoie de ajutor.




Spor la treaba 
si nu uitati sa va distrati alaturi de copil realizand martisoare pentru toti cei dragi!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.