vineri, 14 februarie 2014

O macheta de bloc pentru scoala



Va place blocul nostru?

Mamaaaa cat am mai muncit noi la el, dar macar am facut echipa buna (eu si copilul).

Sa va spun povestea acestei machete de cladire, ca poate "va loveste" si pe voi norocul sa faceti una.

La inceputul anului acesta (scolar) vine copilul si imi spune ca poate lua o nota mare daca face macheta unei cladiri, nu era o tema obligatorie, dar era o oferta de nerefuzat.

Prima intrebare a copilului: "Cum facem?" m-a pus pe ganduri.  A si sa nu uit mi-a zis ca nu vrea din hartie/ carton din acelea care se indoaie in toate directiile. :(

Am inceput cu discutii interminabile legate de cum ar putea arata. Am deschis Google si a vazut o macheta superba cu o gramada de detalii. A exclamat: "Asta e! Asa vreau. Sa o facem!" Atunci i-am explicat ca ne trebuie un an pentru asa ceva si am continuat cu "n" argumente contra.

Pana la urma ne-am hotarat sa facem o casuta draguta si cocheta, iata poza care ne-a placut. 
Da, da stiu era cam grea. Pai am facut noi un model din hartie, ba chiar si unul din cuburi, cat de cat. Apoi ne-am dat seama ca nu suntem in stare sa punem acoperisul. De fapt, nu stiu daca problema reala era acoperisul sau materialul din care sa facem proiectul:
- din polistiren, idei aici;
- din carton, primul model;
- din lemn, cel de-al doilea model. Mi-ar fi placut din lemn, gasisem si niste materiale superbe pe un site pentru modelism, dar atunci as fi preluat eu toata lucrarea si copilul nu mai facea nimic.

Asa ca dupa alte cateva zile pline cu o gramada de discutii am decis:
  • Bloc - nu are nevoie de acoperis in panta si aveam in casa o cutie de aprox 20x40cm si inaltime 60cm, numai buna pentru un bloc de 8 etaje.
  • Materialele: cutia de mai sus plus alte cartoane si hartii pentru decor + o placa de polistiren extrudat  (din aceea gri nu alba) pentru postament.

Am inceput sa studiem fatadele blocurilor pentru a gasi solutii de decor. Numai ca ideile care le aveam noi nu se prea armonizau cu ceea ce gaseam in librarii, asa ca pana la urma am cumparat:


- un carton alb mare aprox 100 x 65 cm 
- hartie creponata gri si portocaliu pentru fatada, maro pentru pamant
- un bloc de desen A3 160g/m2
- un bloc de coli A4 colorate si cu o textura mai aparte 
- lipici stick si lichid




Pasul 1 - dimensiunile 

Am masurat cutia, am cautat inaltimea unui bloc de 8 etaje si apoi am facut corespondenta, am mai ajustat pe ici, pe colo.



Pasul 2 - ferestrele

Le ferestre am gasit o solutie mai aparte. Am luat de pe internet o poza de fereastra termopan, am ajustat dimensiunile in WORD si apoi am copiat-o de mai multe ori (vezi foto). La final am tiparit pagina pe o foaie A4 autoadeziva.


Am cautat apoi o fereastra de baie, cam la fel. Nu am gasit asa ca am prelucrat prima fereatra pana am obtinut o fereastra de baie. Nu era cine stie ce, dar fiind de aprox 1x1cm nu trebuia sa fie perfecta.

Am tiparit pe folie autoadeziva si usile de la intrarea in bloc.




Pasul 3 - straturile de carton 

Prima mea idee a fost aceea de a lipi ferestrele direct pe cutie, dar am vrut sa redam aspectul acela specific blocurilor cu spatii intre tencuiala fiecarei camere (foto).



De aceea am apelat la mai multe straturi de carton. Stiu ne-am cam complicat.

Primul strat - noi am taiat din colile de desen A3, fasii de inaltimea unui etaj si de latimea/ lungimea cutiei. Pe acestea copilul a lipit ferestrele. Aceste fasii aveau rolul de a ascunde micile imperfectiuni ale cutiei si de a asigura asezarea ferestrelor la acelasi nivel.

Al doilea strat - Am taiat fasii din cartonul gros apoi le-am decupat in dreptul ferestrelor. Aceasta etapa si cea de stabilire a dimensiunilor sunt singurele care nu au putut fi facute de copil. Prima pentru ca am lucrat cu un cater datorita grosimii cartonului, iar cea de-a doua pentru ca nu a facut la matematica regula de trei simple (parca asa se numea).  Rolul acestui strat era de a da impresia ca fereastra este ingropata.

Al treilea strat + al patrulea strat - In dreptul fiecarei camere noi am pus un carton mic (tot hartie de bloc de desen) si decupat la zona ferestrei, pe care l-am invelit in hartie creponata gri. Rolul acestuia era de a crea acel spatiu intre camere specific blocurilor. Rolul hartiei creponate a fost de a da impresia de tencuiala.

Am folosit lipici solid de buna calitate si nu am avut surprize cu dezlipirea.

Intr-adevar este mult de munca, dar avantajul foarte mare este acela ca poate copilul  sa lucreze la taiat cartonase, hartie creponata si lipit.




Pasul 4 - "reconfigurarea traseului"

Cand lucram noi de zor la etajele 1 si 2 am constatat ca nu am estimat bine durata realizarii machetei si termenul dat de la scoala, motiv pentru care am taiat cutia si asa a devenit macheta noastra bloc de 4 etaje in loc de 8. :)

(aici sunt dimensiunile finale si rotunjite)



Pasul 5 - Realizarea blocului

Balcon la ultimul etaj
Dupa ce faceam impreuna fiecare etaj, copilul ii puneam balcoanele si apoi il lipeam pe cutie cu lipici. La cateva am incercat si capsarea, dar nu ne-a prea reusit. Cateva balcoane le-a imbracat copilul in hartie creponeta portocalie, asa ca sa fie mai frumoase. Pe lateral nu sunt balcoane, cineva s-a cam saturat de atatea balcoane, iar eu nu am avut nimic impotriva asa ca am pus portocaliu la cateva camere ca sa asiguram unitatea fatadei.

Dupa ce am atasat toate "etajele" atat pe lungimea cutiei cat si pe latimea ei, noi am pus colturile din fasii lungi de carton, de inaltimea blocului, invelite tot in hartie creponata.

La ultimul etaj cartonul este mai inalt pentru a putea face zona de acoperis mai in interiorul "cladirii". Nu am mai facut alte detalii, pe acoperis, pentru ca era prea complicat.



Pasul 6 - Postamentul - gradina, trotuar, parcare

         
Blocul din lateral
Am gandit dimensiunea postamentului astfel incat, langa bloc, sa avem o mica gradina, trotuar in fata si parcare in lateral.

Gradina de bloc, nici prea mare, nici prea mica are aprox. 11cm in fata blocului si 8cm in lateral. Initial erau aproape egale, dar parcarea fara un pic de trotuar arata urat asa ca am adaugat aprox. 2cm de trotuar si aici.

Diferenta dintre trotuar si parcare este data de existenta unei bucati suplimentare de carton la trotuar si de "trasarea" zonei de parcare.

Zona verde - 2 brazi, 2 copaci, cateva tufisuri.






Alte detalii

       
    Intrarea din fata a blocului
  • balcoanele sunt din carton de bloc de desen si cu hartie creponata.
  • la baza blocului lipseste stratul de carton gros si este doar un carton mai subtire negru.
  • acoperisul este din banda izolatoare.
  • postamentul este acoperit cu hartie creponata maro care imita pamantul, iar trotuarul este din carton invelit tot cu banda izolatoare.
  • blocul nu sta "direct pe pamant" (postament) ci are un carton care il ridica aprox 0.5cm si aceasta ajuta la formarea imaginii de gradina cu pamant.
  • "trasarea" parcarii - niste fasii ramase de la hartia autoadeziva a ferestrelor, care imita delimitarea cu vopsea a locurilor de parcare.
  • brazii si copacii sunt infipti in polistiren. "Copacii" apartin unor tufe uscate de iti era mila sa le privesti, dar luate separat chiar si-au indeplinit misiunea. Copacii pe care am vrut noi sa-i facem din sarma au iesit urati.
    Intrarea din spate a blocului
  • zapada de ici-colo este reprezentata de bucatele mici de polistiren expandat lipite pe hartia creponata/ pamant.
  • masinutele sunt de jucarie. Se potrivesc perfect pentru ca dimensiunea parcarii a fost calculata pe baza lungimii lor.  :)





Aceasta este macheta noastra.

Ea si-a atins atat scopul dorit de doamna cat si pe cel dorit de mine, pentru ca la aceasta macheta a putut lucra foarte mult copilul. Era poate mai frumoasa sau mai usor de facut in alt mod, dar mie aceste materiale mi s-au parut potrivite pentru un copil.


Ce alte idei ati mai putea folosi:

- Materiale - am vazut un carton ondulat superb pentru acoperis gen Lindab (cam asa ceva), tot acolo gasiti si alte modele de hartie speciala.

- Machete case - puteti cauta si pe forumurile/ site-urile de modelism sau chiar pe cele de arhitectura;

- puteti construi o casa/ bloc ALTFEL - pornind de la o cutie de plastic transparenta pe care lipiti hartie pentru pereti si usi. Daca adaugati un led si un mecanism cu o baterie la baza puteti obtine ceva in genul acesta (blocurile luminate).



Cum sa fac macheta localitatii mele


-va mai poate ajuta si aceasta carte:





Set constructie lemn





sau acest joc (sunt scumpe, dar dintr-un film de prezentare am observat ca se construiesc foarte repede) .








Bafta si idei cat mai multe!


Actualizare 12.11.2015. - exemple (link-uri) varietati de hartie/carton care pot fi utilizate pentru diferite machete.



Un comentariu:

Ionuț spunea...

Poate sunteți interesați și de colecția mea de machete ”Căsuțele lumii”:

http://olx.ro/oferta/seturi-constructie-machete-case-traditionale-ID2GEbZ.html#41c90fbc84

http://geografilia.blogspot.ro/search/label/casutelelumii
Cu stimă, Ionuț T.!

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.