joi, 8 august 2013

Clasa pregatitoare sau Clasa 0 - Materii, manuale si alte informatii utile


Clasa pregatitoare se apropie cu pasi repezi, aceasta inseamna ca numarul de intrebari legate de ”Cum va fi?”, creste invers proportional cu timpul ramas pana la inceputul anului scolar.

Iata cateva informatii utile pentru cei care pasesc in randul parintilor de scolari:
Ce materii se studiaza in clasa 0?
 • Comunicare in limba romana (numele oficial al disciplinei Limba si literatura romana) - detalii in programa scolara aici  fisier 01 - daca nu aveti timp, edificator mi se pare capitolul ”Continuturi” pag.17-19
 • Limba moderna (o limba straina in functie de scoala) - fisier 24
 • Matematica si explorarea mediului - o disciplina care presupune studiul integrat a doua materii Matematica si Stiinte ale naturii -  fisier 25
 • Religie -  fisiere 26 - 36 in functie de cult 
 • Educatie fizica -  fisier 54
 • Muzica si miscare -  fisier 38
 • Arte vizuale si abilitati practice (un fel de Desen impletit cu Lucru manual) - fisier 37
 • Dezvoltare personala - fisier 55
 • discipline optionale - in functie de decizia scolii

Acestea sunt materiile trecute in noua programa pentru clasa pregatitoare intrata in vigoare in aprilie 2013 (Ordin nr. 3371/ 12.03.2013).

Daca vreti sa vedeti exemple de activitati specifice clasei pregatitoare, vizitati acest blog.


Manuale

Pentru clasa 0 nu sunt specificate Manuale scolare in ”Catalogul manualelor scolare valabile pentru anul scolar 2013-2014” (vezi aici catalogul), dar exista o multime de materiale in librarii, totul depinde de doamna invatatoare si de posibilitatile/ disponibilitatea parintilor.Ce spun altii despre clasa pregatitoare?

Cei care doresc sa citeasca  o experienta pozitiva cu clasa 0 ii invit aici.

Informatii de la cei care au trecut prin aceasta experienta (parinti si cadre didactice) se regasesc si pe un forum dedicat clasei pregatitoare.

Ceea ce mi se pare mie mai important inaintea inceperii scolii este atitudinea parintilor. Atunci cand parintele este nesigur deoarece a auzit atatea lucruri (de cele mai multe ori negative) in presa sau a citit pe internet, va transmite fara sa vrea aceasta stare copilului.

Eu vreau sa promovez o atitudine pozitiva: va incepe clasa pregatitoare, atunci hai sa ne gandim ca totul va fi bine, iar DACA vor aparea probleme ele pot fi rezolvate pas cu pas, nimic nu e perfect. (Si eu am avut temerile mele, inainte de a incepe copilul scoala, ulterior s-a dovedit  ca au fost exagerate de necunoastere si de tot felul de zvonuri. Sfatul meu este sa va amintiti ca multi dintre noi, parintii, am inceput scoala la 6 ani, dar eram asa nerabdatori si dornici de a fi mari incat nu am bagat de seama multe dintre lucrurile la care le dam astazi importanta, in calitate de parinti.)


Rechizite si uniforma

In prima saptamana a scolii, se organizeaza sedinta cu parintii in care veti afla concret ce materiale/ rechizite trebuie sa cumparati, deci protejati-va bugetul pana atunci si pregatiti-va pentru scoala doar cu strictul necesar - mai mult conteaza febra cumparaturilor si pregatirea.

Nu uitati de uniforma si nu va lasati pe ultima suta de metri ca puteti avea surpriza sa nu gasiti ceea ce doriti. Cei care se bazeaza pe o comanda, este bine sa stabileasca termenul cu cel putin o saptamana inainte de scoala, deoarece eu am avut surpriza neplacuta, de a mi se spune in ultima clipa ca nu s-a putut. Nu va panicati deoarece comerciantii nostri sunt adaptati la cerintele pietii si daca sunteti in impas verificati in zonele comerciale, chiar si in magazine mai mici cu articole pentru copii. Multe magazine se aprovizioneaza in august-sptembrie cu diferite veste, fuste/ pantaloni si camasi albe, chiar uniforme, cam ce stiu ei ca se cauta pentru scoala.  


Stiati ca ...

 • Pentru cei care nu stiu cum sa procedeze cu transportul la / de la scoala, in unele orase, exista companii de taxi pentru copii:
                     - Bucuresti (exemple: http://www.kidstaxi.ro/http://www.transport-copii.ro)
                     - Timisoara (exemplu http://www.transportcopii.ro/)


 • In acest an copilul va putea participa (daca doreste si daca doriti)  la diferite concursuri scolare. Exemple: 
                - Comper - are doua sectiuni:  matematica si comunicare;
               - Cangurul (precizare acest link va conduce la site-ul aferent anului 2012-2013) - are o singura sectiune pentru clasa pregatitoare - Povestile Cangurului. (Puteti citi mai mult despre efectele concursurilor asupra copiilor in articolul urmator dedicat Clasei I.)


 • Parintii din judetul Alba nu mai trebuie sa cumpere ghiozdane deoarece Consiliul Judetean a aprobat in anul 2012 programul ”Primul ghozdan” care prevede acordarea unui ghiozdan, echipat cu un set minim de rechizite, tuturor copiilor inscrisi in clasa pregatitoare si clasa I in anul 2013-2014.

 • In curand va incepe sezonul reducerilor la articolele pentru scoala, nu-l ratati!

Actualizare 28.11.2013

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.

Recomandare


Penguin Kids 1: Dumbo


Penguin Kids Level 1: DumboCartile de povesti de la Penguin Kids:

Dumbo - nivelul 1, pentru incepatorii care au parcurs 50 ore de engleza si au un vocabular de aproximativ 200 de cuvinte.

Cartea are 16 pagini si activitati interesante la final. Mai mult puteti descarca materialul profesorului de aici.

Colectia continua pana la nivelul 6 corespunzator lui A1++ (CEFR).

Vrei sa imi citesti postarile direct in casuta ta postala?