marți, 2 aprilie 2013

Portofoliul, o tema pentru copii si parinti

Ce este un portofoliu?


Portofoliul este o mapa (dosar) cu informatii, desene, imagini, colaje etc. pe o tema data de obicei de un cadru didactic.

El este un prilej pentru copil sa invete lucruri noi, sa-si dezvolte creativitatea si sa-si creeze propriile lucrari de care sa fie mandru.




Cum se realizeaza?


Documentarea

In majoritatea situatiilor, cadrul didactic ofera detalii privind continutul portofoliului, dar frumusetea acestei teme rezulta din implicarea copilului, iar creativitatea poate fi sustinuta si de idei gasite in diferite surse: net, reviste, enciclopedii etc.



Continutul

Continutul unui portofoliu variaza in functie de tema, dar trebuie sa aiba o structura unitara:
  • prima pagina (o foaie de cuprins sau o foaie de introducere) - scopul realizarii ei este acela de a permite o vizualizare rapida a continutului si informatiilor prezentate in portofoliu.


  • un numar variabil de pagini care cuprind informatii, poze, desene etc. - Mai multe exemple de pagini diverse gasiti aici

  • bibliografie (optional) - aceasta este introdusa (de obicei) la sfarsitul unui portofoliu pentru a oferi informatii privind sursele din care au fost culese datele prezentate in continut (include si adresele web ale site-urilor consultate). 

Textul portofoliului este bine sa fie scris de mana copilului. Chiar daca il ajutam sa caute informatii pe internet, in carti etc. nu cred ca este bine sa le scoatem la imprimanta deoarece copilul pierde partea cea mai importanta si anume acumularea de cunostinte noi.



Coperta

Coperta este cartea de vizita a portofoliului. O coperta personalizata asigura succesul portofoliului de la prima impresie. Copilul poate folosi un dosar de plastic sau un caiet mecanic, dar efectul obtinut la prima impresie scade.

Coperta trebuie sa tina seama de tema portofoliului, dar aspectul ei tine de creativitatea copilului si de tot ce avem prin casa (lipici cu sclipici, panglici, cartoane etc.)





Prinderea foilor

Un element important il constituie stabilirea, inca de la inceput, a modului de prindere, pentru a lasa spatiul corespunzator pe fiecare pagina. La acest pas, implicarea parintelui este benefica pentru a invata copilul diferite variante.


Pe larg despre fiecare optiune gasiti informatii aici.




Forma

Atunci cand punem suflet, gasim tot mai multe variante de a ne exprima, de aceea un element inedit poate fi si forma portofoliului.

Putem opta intre forma clasica, forma colii A4 sau ...


... alte variante:

 




















Spor la treaba!

Portofoliul este o tema frumoasa, atunci cand copiii nostri invata, jucandu-se. Haideti sa le oferim cateva idei si apoi sa-i lasam pe ei sa creeze mici opere de arta cu care se vor mandri in fata colegilor si a doamnei invatatoare .


(Actualizare martie 2018)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.